Política

El Tea Party replica al setge de l'“esquerra” dels EUA

El moviment ultraconservador critica els qui relacionen les seves proclames incendiàries amb el tiroteig de Tucson

Obama lidera la jornada de dol dels Estats Units en record de les víctimes

El moviment ultraconservador nord-americà Tea Party va abandonar ahir la prudència dels darrers dies i va sortir en defensa de l'honorabilitat dels seus membres, en el punt de mira de tothom després del tiroteig contra la congressista demòcrata Gabrielle Giffords a Tucson (Arizona), en què van morir sis persones. La matança ha obert un debat als Estats Units sobre la relació entre els discursos incendiaris contra el govern de moviments de dreta com ara el Tea Party i actes de violència com ara el de Tucson.

La imatge del web de Sarah Palin, líder d'aquest moviment, en què el nom de Giffords apareix marcat amb el símbol d'un visor de fusell han fet la volta al món aquests dies i l'excandidata republicana a la vicepresidència dels EUA ha estat assenyalada com a responsable del clima de crispació política del país.

“Atac liberal”

El Tea Party ha passat, ràpidament, al contraatac. El moviment ha enviat un correu electrònic als seus seguidors advertint-los que, en els propers dies, seran cridats a combatre l'esquerra per defensar l'organització. El fundador del Tea Party, Judson Phillips, adverteix, en un article titulat “El tiroteig contra Gabrielle Giffords i l'atac de l'esquerra al Tea Party”, que la matança va ser comesa per un “llunàtic esquerranós” i que, no obstant això, el “xèrif d'esquerres” del comtat de Pima (on hi ha Tucson), Clarence Dupnik, ha iniciat un “atac liberal” contra el moviment conservador. “L'extrema esquerra està intentant silenciar el moviment del Tea Party acusant-nos a nosaltres del crim de Tucson”, assegura Phillips, que denuncia que quan Bill Clinton era president, aquest va culpar de l'atemptat contra un edifici federal d'Oklahoma City el 1995, en què van morir 168 persones, “els programes de ràdio conservadors, especialment Rush Limbaugh [un locutor ultradretà]”. “La tàctica va funcionar, es va desempallegar dels conservadors i, possiblement, això va ajudar Clinton a obtenir un segon mandat”, va afegir.

Cap vincle amb Loughner

En un to menys bel·ligerant, el Tea Party de Tucson es va afanyar ahir a assegurar que, després d'haver comprovat tots els seus contactes de correu electrònic, no s'ha trobat cap relació dels seus membres amb Jared Loughner, el suposat autor del tiroteig. “Conec la nostra gent i no hi ha ningú capaç de fer una cosa com aquesta”, va assegurar Trent Humphries, cofundador del Tea Party de Tucson al diari Politico. Humphries va explicar que, així que va conèixer la notícia de la matança, va pensar que l'esquerra els acusaria. “Cada cop que passi alguna cosa, ens en culparan”, va lamentar el dirigent local del Tea Party.

El cert és que totes les mirades estan posades ara en Sarah Palin. De moment, l'exgovernadora d'Alaska no s'ha pronunciat sobre la polèmica per la crispació política del país, i sobre la matança, s'ha limitat a donar el condol a les víctimes de forma lacònica a través del Facebook. Alguns analistes creuen que Palin és ara en un moment decisiu de la seva carrera política i que haurà d'anar amb peus de plom a l'hora de gestionar la situació per la qual passa el Tea Party si vol aspirar a la Casa Blanca l'any 2012.

Tot i el clima polític enrarit, els màxims responsables demòcrates i republicans han fet pinya per mirar d'unir el país en el record de les víctimes de Tucson. Les banderes dels edificis oficials onegen a mig pal i el president dels EUA, Barack Obama, va liderar ahir el minut de silenci que es va guardar a tot el país en record de les víctimes.

Mentrestant, la congressista Giffords continua en condició crítica, però els metges diuen que la ferida al cervell s'ha estabilitzat i es declaren “optimistes”.

Cada vegada que passi alguna cosa, en culparan el Tea Party
Trent Humphries
fundador tea party de tucson
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.