Política

La Generalitat reduirà una quarta part d'organismes públics

El president del govern, Artur Mas, anuncia la supressió de 64 entitats, consorcis o empreses del sector públic

Les seves funcions es redistribuiran i seran assumides per altres organismes per mitjà de fusions o absorcions

La Generalitat reduirà en un 23 per cent la xifra d'organismes públics dins les mesures simplificació i austeritat que impulsa el govern.

El president català, Artur Mas, ha explicat aquest dimarts en la roda de premsa posterior a l'última reunió de l'executiu abans de les vacances que el seu govern ha aprovat reduir 64 entitats, consorcis o empreses del sector públic sobre un total de 275. El cap de l'executiu ha assenyalat que es tracta de la quarta i última fase de reducció i racionalització de la despesa de la Generalitat que afecta al sector públic català.

Mas ha precisat que l'eliminació d'aquests 64 organismes, que suposen un 23 per cent del total, no significa la supressió de les funcions que porten a terme, ja que, aquelles que no puguin ser assumides per altres entitats amb funcions similars, es continuaran desenvolupant a través de fusions entre organismes.

De les 64 supressions, 38 (13,8%) són extincions o processos de liquidació gestionats fins el 20 de juliol de 2011 i 26 (9,5%) responen a noves supressions o desvinculacions previstes al present Acord de Govern, a la Llei de Mesures Fiscals i Financeres, i als projectes de Llei d'agilitat i reestructuració administrativa, de simplificació i millora de la regulació i de promoció de l'activitat econòmica.

Última fase

La xifra d'organismes suprimits encara es podria incrementar en els propers mesos com a conseqüència dels processos de revisió de centres dependents de les àrees de territori i sostenibilitat, salut i recerca.

El president del govern s'ha mostrat confiat que abans de final d'any o principi del vinent pugui donar per conclosa la “macrooperació d'aprimament” de la Generalitat, i ha recordat que aquesta es va iniciar amb la reducció de conselleries, després amb la d'alts càrrecs i de confiança i, més tard, amb la reorganització dels departaments.

En aquest sentit, ha destacat que el govern s'ha limitat a posar en pràctica “el que està fent la gent del nostre en els darrers tres anys” i ha recordat que els ciutadans quan ingressaven menys “s'estrenyien el cinturo, reorganitzaven despeses i prioritzaven el fonamental”.

Menys contractacions

La política d'austeritat afectarà també la contractació de funcionaris, ja que el govern mantindrà les mesures restrictives que ha aplicat fins ara i només rellevarà la meitat de vacants per jubilació en els àmbits de salut, ensenyament i serveis bàsics, i el 10 per cent en la resta de departaments.

Segons l'executiu, aquestes mesures entren dins els objectius del Pla de Govern 2011-2014, que estableix, entre d'altres, reduir un 20-25% els departaments, càrrecs públics i personal de confiança; un pla de reducció i concentració d'empreses, organismes i consorcis públics amb l'objectiu de reduir-ne un mínim del 20-25% i racionalitzar l'estructura del sector públic de la Generalitat i els recursos que s'hi destinen.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.