Eva Joly acusada per la UMP de voler “dislocar França”
La candidata ecologista per a les presidencials franceses s'ha declarat favorable a l'ús de les “llengües regionals”
Defensarà també l'“autonomia i la reunificació” per a bascos i catalans
La jurista franco-noruega Eva Joly, candidata d'Europe Ecologie-Les Verds (EELV) a les eleccions presidencials franceses del 2012 té per ambició “la dislocació de França” segons Nicolas Dhuicq, secretari nacional del partit del president Sarkozy, la UMP. El partit presidencial respon així a les declaracions de Joly en el marc de la universitat d'estiu de Regions et Peuples Solidaires (RPS), una coalició de nou partits “regionalistes i autonomistes” d'arreu de l'estat francès, on hi ha adherides les seccions nord-catalanes de CDC i d'ERC. Aquesta coalició ha fet aliança, en passades eleccions i en diversos territoris, amb els ecologistes i el partit dels Verds.
Per l'autonomia i el federalisme
Eva Joly defensa “una Europa federalista de les regions” i per a l'estat francès es pronuncia per “la reunificació de la Bretanya” (actualment dividida en dues entitats diferents), ”l'autonomia del País Basc del nord i la reunificació amb el sud dins el marc europeu”, una “col·lectivitat territorial única a Còrsega” (també dividida en dos departaments) i la creació “d'un espai occità entre França, Itàlia i Espanya”. En el seu parlament no va citar el cas català, tot i que responent a preguntes de representants catalans de CDC va aclarir que el cas de Catalunya Nord el veu com el d'Euskadi Nord.
En el cas de ser elegida, l'actual eurodiputada ecologista proposaria “la reconeixença oficial de les llengües regionals” sense “imposar-ne l'ensenyament” però sí l'oferta voluntària “per a que els pares d'alumnes puguin triar-ho lliurement”.
“Seria la desaparició de França”
En el comunicat que ha publicat el secretari nacional de la UMP s'afirma que “Eva Joly té una visió en la que França hauria de desaparèixer dins un conglomerat de regions europees semiautònomes, desiguals en talla i riquesa, poblades per habitants separats per innombrables barreres lingüístiques”. Tanmateix Dhuicq aclareix que l'UMP no nega “l'existència, la riquesa i el patrimoni de les llengües regionals” però en cap cas “es pot posar en causa el lloc de la llengua francesa”.
La posició dels partits catalans
A la universitat d'estiu de RPS celebrada a Moans-Sartós, població provençal entre Niça i Grassa, hi havia una delegació de la secció nord-catalana de Convergència Democràtica de Catalunya conduïda per Jordi Vera i Alexandre Puignau. Vera valora “molt positivament les declaracions de la candidata ecologista” que també es va comprometre a “suprimir els prefectes”. Per Vera “és la primera vegada que un candidat a la presidència de la República es declara favorable a l'autonomia i a les llengües”.
Per la seva part, la federació regional de Catalunya Nord d'ERC no va enviar cap representant a l'escola d'estiu. Segons el president de la federació, Joan Ridaura, fa temps que el partit independentista “veu amb escepticisme aquest conglomerat de partits regionalistes”. Ridaura valora positivament les declaracions de la candidata, però “amb l'experiència que tenim amb els Verds de Catalunya Nord no ens ho acabem de creure”.
Tant CDC com ERC han de celebrar els respectius congressos a Catalunya Nord el mes de desembre i és en aquesta ocasió que els dos partits decidiran si recolzen i fan campanya per la candidata ecologista o no.