Política

Muriel Casals

Presidenta d'Òmnium Cultural

“El poder polític espanyol ha perdut la xaveta”

“No podem viure sempre amb l'ai al cor”

“La reacció és crear un entorn en què no depenguem del sistema legal i judicial espanyol”

Els catalans parlem altres llengües,
però n'hi ha que s'entesten en el monolingüisme

Òmnium Cultural és una de les entitats que formen part de Somescola.cat, la plataforma que aglutina la majoria de les mobilitzacions a favor de la immersió lingüística. La llengua sempre ha estat un dels leitmotiv d'Òmnium. També ara, com explica la seva presidenta, Muriel Casals, coincidint amb la Diada Nacional, avui, i l'inici del curs escolar, demà.

Amb la defensa del català, no té la sensació que estem immersos en un bucle que es repeteix dia rere dia? Està cansada?

La veritat és que sí, perquè hem de defensar obvietats. En una gran part dels catalans hi ha un sentiment que diu que ja n'hi ha prou i que no podem viure sempre amb l'ai al cor pendents de veure per on sortiran. Ara han sortit amb el català a l'escola, un punt en què no hi ha cap problema. És com tirar una pedra al mig d'un llac que està tranquil. Podem continuar vivint d'aquesta manera? El que volem és progressar i afrontar els problemes econòmics, cívics i culturals que tenim, però no ens deixen.

S'ha de dir adéu a Espanya?

Sí, perquè el que no pot ser és que visquem en un entorn que posa en qüestió les coses més lògiques i evidents. La reacció és crear un entorn en què no depenguem del sistema legal i judicial espanyol, perquè contínuament inventen arguments per posar-nos pals a les rodes. Però aquí hi ha un altre problema greu de la democràcia. No funciona bé la separació de poders. El judicial està empastifat de poder executiu i polititzat.

Creu que està actuant bé el govern català?

Voldria que fossin més ferms, però posar-los el dit a l'ull per buscar on són febles no és bo. El deure de la societat és empènyer el govern i comprometre'l perquè estigui al servei dels seus ciutadans.

Entén, però, que pacti el pressupost amb el Partit Popular?

Em costa d'entendre que a vegades es digui que és horrorós pactar amb el PP i que després aquests mateixos que ho diuen també hi pactin. Per tant, no faria gaire cas d'aquestes crítiques, perquè a mi també m'espanta molt l'acord PP-PSOE per fer una reforma de la Constitució que no ha guardat les formes de la democràcia. Es fa visible que hi ha un acord entre els dos partits polítics que va contra la voluntat dels catalans. La Generalitat és exemplar en el rigor pressupostari i el conjunt espanyol ataca ara la seva capacitat de maniobra econòmica.

Tornem a la immersió lingüística. Per què la considera vital?

És un sistema que garanteix que tots els nens acabin l'educació secundària sent competents en dues llengües. Quan vagin al mercat de treball tindran igualtat d'oportunitats. És, per tant, un mecanisme que assegura la cohesió social i fa que tots els nens i nenes siguin iguals. No separem ningú per llengües [...]. Els catalans parlem altres llengües, però alguns castellanoparlants s'entesten absurdament en el monolingüisme.

Els pares han de patir per tot aquest enrenou?

No. El que ha de patir és el sistema polític espanyol, que s'està convertint en amenaça d'un model que funciona bé. També han de patir els partidaris de la unitat d'Espanya, perquè agredeixen una part del que volen que sigui una unitat. Els pares i els mestres han de saber que no estan sols i si hi ha una topada entre la lògica de la immersió i alguna norma judicial, ens trobaran al seu costat. El progrés al llarg de la història s'explica perquè una gran majoria de ciutadans s'han revoltat contra una normativa que ja no val.

Per què es produeixen aquestes agressions més o menys reiterades en el temps contra Catalunya?

Atacar Catalunya dóna vots en diversos llocs d'Espanya. A més, alguns pobles que han tingut una història torturada, com l'espanyola, quan es veuen forts es tornen amenaçadors. És com si ens volguessin negar la nostra catalanitat. Una de les nostres tasques és mostrar al món com aquest mal comportament del poder polític espanyol perjudica la riquesa europea. Si ens castiguen econòmicament, castiguen un dels àmbits més rigorosos, que és la Generalitat, i a més, perjudiquen la riquesa lingüística europea ofegant la llengua catalana. Hi ha una part del poder polític espanyol que ha perdut la xaveta i que fa un tort a la construcció europea.

Defensa
Òmnium Cultural sempre s'ha caracteritzat per les seves reivindicacions nacionals. Ara, sota el paraigua de Somescola.cat, torna a fer una crida a les mobilitzacions per defensar el sistema educatiu català. Per al dia 12, han convocat concentracions a tots els ajuntaments per reclamar la vigència del model, amb el lema “Per un país de tots, l'escola en català”. També insten els ajuntaments a aprovar mocions. Pel que fa a la Diada d'avui, celebren la tradicional Festa per la Llibertat al passeig Lluís Companys de Barcelona. Hi haurà mostres d'entitats, actes infantils i concerts.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.