Política

JOSÉ MONTILLA I AGUILERA

EXPRESIDENT DE LA GENERALITAT I PRIMER SECRETARI DEL PSC

“Transició nacional? Això és un joc de paraules”

“CiU no ens té el respecte necessari per tenir una bona entesa”

“No sé què vol fer el govern, més enllà de les retallades”

PRIMÀRIES PER AL CANDIDAT
El congrés que el PSC celebra del 16 al 18 de desembre servirà per elegir la nova direcció i, per tant, el nou primer secretari, que rellevarà José Montilla, i el full de ruta que guiarà els socialistes els pròxims anys. El candidat a la Generalitat s'elegirà més endavant i Montilla és partidari que es faci amb primàries. “Si hi ha un primer secretari que té voluntat i lideratge suposo que s'hi presentarà i, si no, no”, indica, i recorda que no sempre el primer secretari ha coincidit amb el cap de llista a les eleccions.
Trencament, no. Que hi ha gent que marxa? Als partits sempre hi ha qui marxa i qui entra
Ara som davant d'unes eleccions. No hem d'especular sobre qui serà no sé què a les portes del 20-N
Espero que hi hagi una sola llista,
però, si al final n'hi ha més d'una..., la democràcia és això
Un bon resultat del PSC ajudarà a evitar que hi hagi majoria absoluta del PP, dolenta per a Espanya i Catalunya

Comença un nou curs marcat pel 20-N i, en el cas del PSC, pel congrés del desembre. José Montilla, que deixarà de ser primer secretari, fa balanç de la situació, quan aviat farà un any que no és president.

Fa gairebé un any del govern de Mas; quina valoració en fa?

En aquest primer any, hem tingut més coneixement de les coses que no volen fer, de les que han aturat o retallat i d'altres coses que s'escapen exclusivament de l'àmbit de la Generalitat. Més enllà de fixar-se aquests nous horitzons, que tenen un component més de partit, la superació de la crisi és un objectiu compartit. Però he de dir que encara no sé què vol fer aquest govern, ni amb qui, ni quins projectes vol posar en marxa, més enllà de les retallades.

L'auditoria encarregada pel govern aixeca el dèficit fins al 4,2%.

Són els números de la Intervenció General. El que no sé és per què s'han gastat prop d'un milió d'euros per fer una auditoria quan tenen la Intervenció General. No aporta res de nou.

Se sent coresponsable?

Em sento coresponsable. Ara, no sóc el responsable. Dir que la crisi és culpa del govern és una simplificació. Els governs no són espectadors, però som davant d'una crisi sistèmica.

Es va gastar més del compte o les mesures van anar tard?

Això ho he sentit i no és veritat. El país tenia un dèficit d'infraestructures i es va fer una inversió molt important. I també en escoles, hospitals, presons... El problema no és el creixement de la despesa, és la caiguda dels ingressos. Com altres governs europeus, vam dedicar més recursos per al teixit empresarial, en avals, préstecs, formació i infraestructures, i a respectar la xarxa social que ha de sostenir les persones que queden sense feina... I vam acompanyar tot plegat amb una política d'austeritat. La mesura d'estalvi amb més impacte ciutadà la va prendre el govern que jo presidia, en la recta final de la legislatura: la de la reducció salarial.

Després del debat de política general es constata que es manté la distància amb CiU?

No hem canviat de posició. La predisposició a acords és la que ja vam manifestar amb la investidura. El nostre paper és a l'oposició, on els ciutadans ens van col·locar. I hem de fer una oposició responsable. Perquè hi hagi acords hi ha d'haver interès de les dues parts i no es demostra dient “Escolta, avala'm això”, sinó dient “Parlem-ne”, per arribar a un punt que sigui acceptable per als dos. Això CiU no ho entén així. Creu que un acord és que tu t'adhereixis a les seves propostes.

Veu cap possibilitat d'acord en el pressupost?

Si passa com amb l'anterior, en què simplement van dir “L'heu de votar i no es pot acceptar ni discutir res”, no. El joc de CiU és: tinc el PP, m'agradaria que ERC em fes costat i el PSC també. I no es pot jugar a totes les baralles. Però això és el que crec que faran fins al 20-N.

Tenint en compte aquesta poca receptivitat, el PSC fa una oposició poc contundent?

No. El PSC està fent l'oposició que toca. Vam facilitar la investidura amb uns compromisos, alguns dels quals CiU no ha complert. En la reforma de les lleis audiovisuals, van fer un projecte de llei sense tenir-nos en compte. El clima i les relacions entre el PSC i CiU no depenen exclusivament de nosaltres. I CiU no ha estat ni fidel al document de la investidura ni ens té el respecte necessari per tenir una bona entesa.

Obrint parèntesi, Mònica Terribas és una bona directora de TV3?

Només diré que va ser nomenada directora quan jo era president.

Així, doncs, el PSC se sent menyspreat per CiU?

Tractat amb falta de respecte. El portaveu del govern és especialista a actuar més com a portaveu del partit. La crítica política és normal, una altra cosa és la desconsideració. Això no afavoreix la relació.

I amb ERC, veu vies d'entesa ara que ha tornat netament a la via independentista amb Oriol Junqueras?

Encara és aviat. El problema és que vulguin tornar a l'etapa Barrera-Hortalà, a aquella ERC sòcia i crossa de Convergència.

Fa més o menys un any que no és president, amb la distància es penedeix d'alguna cosa amb el tripartit?

El govern que vaig presidir va deixar molta obra de govern. I es van fer molts passos endavant, també des del punt de vista de l'autogovern. Estic parlant de l'Estatut, malgrat la sentència. Hi ha un abans i un després en matèria d'infraestructures i equipaments, de tot tipus: d'inversió en recerca, i de millora del sistema educatiu, sanitari i de serveis socials. I també del nostre finançament. És una evidència que si s'hagués prorrogat l'acord que va signar CiU en aquests moments tindríem 8.200 milions més de dèficit.

Veient Ferran Mascarell anunciant l'acord amb les majors, té la sensació que el PSC ha fet alguna cosa malament i ha deixat perdre gent important?

Si algú ha marxat és perquè tenia una oferta de feina que va considerar millor per als seus interessos. Si pot tancar un acord d'aquestes característiques és perquè hi ha una llei que parla de quotes.

Però és evident que alguns dirigents s'han distanciat, com ara Antoni Castells i Ernest Maragall.

És normal. En els partits sempre hi ha gent que s'acosta i gent que es distancia. També n'hi ha d'altres que passen a un segon pla, com jo mateix faré. El que espero és que, en el congrés, el partit sàpiga trobar fórmules que facin possibles la unitat, la cohesió i el respecte a la pluralitat i a la identitat del PSC.

Ja hi ha tres candidats a rellevar-lo; li agradaria que hi hagués una llista unitària?

Espero que hi hagi una sola llista, però si al final n'hi ha més d'una... la democràcia és això.

Se situa Pere Navarro com el candidat oficialista; ara que ja ha fet el pas endavant, li donarà suport?

Tinc criteri pel que fa a aquesta qüestió, però ara no som en aquesta fase, cada cosa al seu temps. Ara el que tenim davant són unes eleccions i és el que hem d'afrontar. No hem d'especular sobre qui serà no sé què a les portes dels comicis.

Res no indica que el 20-N repeteixin els 25 diputats del 2008.

És obvi que la crisi afecta tots els que governen i les enquestes indiquen que hi haurà una baixada en la intenció de vot.

Però tot és culpa de la crisi, el PSC no ha fet res malament?

Segur que hem fet coses malament, però ja hi ha la nostra oposició que per critica-ho.

No hi ha capítols com ara la polèmica amb Jordi Hereu perquè no es presentés que també han contribuït a la situació actual?

Potser són discutibles, però són decisions col·lectives. I en un context, repeteixo, de crisi econòmica i també política.

Veu un possible trencament del PSC pel congrés?

Trencament, no. Que hi ha gent que marxa? En els partits sempre hi ha gent que marxa i que entra. Passa en tots els partits.

Si el partit es decanta cap a un sector o un altre, no corre el risc de perdre la centralitat?

És el que el PSC no ha de perdre, la centralitat.

Aposta per una direcció que combini experiència i renovació.

És el que sempre hem fet: combinar renovació i continuïtat.

Anirà al Senat?

Això ja ho veurem.

Les enquestes donen per feta una majoria absoluta del PP, estan preocupats?

Espero que no es produeixi. Una de les claus la tenim a Catalunya, la té el PSC. Un bon resultat del PSC pot ajudar a evitar que es produeixi aquesta majoria del PP, que no seria bona ni per a Espanya ni per a Catalunya.

Carme Chacón està en campanya, però a la ministra se l'ha vist poc a Catalunya?

Ella és ministra de Defensa. I les tropes espanyoles de pau són al Líban, a l'Afganistan, a l'Àfrica…, i això condiciona la seva agenda. Però quan viatja, també ens està representant.

Ara que Rodríguez Zapatero plega, creu que la seva etapa ha contribuït a millorar la relació entre Catalunya i Espanya?

Ha contribuït al fet que Catalunya tingui més autogovern i un millor finançament, i al fet que s'hagi produït una inversió en infraestructures que mereixíem. Ara bé, és obvi que la relació... Jo no parlaria de Catalunya i Espanya, perquè no són blocs uniformes. Espanya és plural. Però hi ha una dreta espanyola i altres poders fàctics que en el fons tenen una visió d'Espanya preconstitucional, centralista, jacobina, gens tolerant. I no és una minoria.

També dins del PSOE?

Hi ha manifestacions que han fet dirigents del PSOE que no m'han agradat. Però el nostre adversari no és el PSOE. El problema no és qui va facilitar l'aprovació de l'Estatut, són els que van fer el recurs.

Quan sent Artur Mas parlar
de la transició nacional, què pensa?

És que no sé què vol dir. Transició? Cap a on? Què és això de la transició? Diguem que és un joc de paraules que dóna el que dóna. Podríem dir que som en permanent transició. La Catalunya d'ara és la del 1982? No. Transició nacional què vol dir? Cap a la independència, que ho digui clarament. Perquè potser hi ha ciutadans de Catalunya que hi estaran d'acord i molts altres que no hi estarem d'acord.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.