Política

Les taxes prenen el relleu

El govern intensifica la reducció del dèficit introduint noves fórmules recaptatòries

El pressupost pel 2012 escurça la despesa en un 0,7%, però el volum cau prop d'un 6% per culpa d'uns interessos financers de 2.000 milions

Mas-Colell assegura que la baixada de dotacions als departaments socials és per les retallades salarials

Els pressupostos de la Generalitat sumaran aquest any a l'austeritat que va caracteritzar els precedents un nou esforç fiscal per a la ciutadania, en forma de noves fonts de recaptació que hauran d'ajudar a avançar en la consolidació dels comptes. D'aquesta manera, el govern vol avançar en la quadratura del cercle que significa reduir el dèficit fins a l'1,3% i, finalment, “ser legals als ulls d'Europa”, en paraules del conseller Mas-Colell, que ahir va presentar el pressupost al Parlament després de ser aprovat al consell executiu. El pressupost global del sector públic s'elevarà l'any que ve a 37.024 milions d'euros, que inclouen el pressupost de la Generalitat, 29.727 milions, i el de les institucions i entitats controlades pel govern (7.297 milions). El total, suposa una rebaixa del 5,9% respecte al volum gestionat en els pressupostos de l'any que és a punt de tancar, que al seu torn, com es deu recordar, va representar una reducció del 10% respecte al precedent.

La despesa no financera i no finalista es reduirà, però, tan sols un 0,7%. I és que el gros de la bossa pública d'aquest any se l'enduran les despeses financeres. Es dóna la circumstància que una de les partides més substancioses, la tercera per volum, pràcticament 2.000 milions, un 35% més que l'any passat, correspondrà al pagament d'interessos dels compromisos financers adquirits.

Evidències

“Que aquest nivell del deute no és sostenible no cal que ens ho assenyalin des d'Alemanya”, va indicar Mas-Colell, que va admetre que el deute públic de la Generalitat, que es va disparar des del 7,5% més o menys estable que hi havia abans de la crisi fins a un 19% l'any passat, repuntarà 8 dècimes el 2012. No obstant això, el conseller es va mostrar convençut que la consolidació fiscal catalana, “tot i que encara no és a zero, hi arribarà”, posant com a exemple el fet que en l'ajust del bienni 2011-2012 el govern ha aconseguit reduir un 67,2% el dèficit preexistent del 4,22%, és a dir, que ha passat de 8.352 milions del 2010 a 2.740,2 milions estimats a final del 2012.

Amb tot, les feixugues obligacions financeres, tot i ser una mica inferiors a les previstes, “gràcies a la bona gestió de tresoreria”, no seran eixugades del tot per les noves fórmules recaptatòries que ha preparat la conselleria d'Economia i Coneixement, que en conjunt s'estima que aportaran 1.608,6 milions i que inclouen des de l'establiment de taxes noves a la venda d'actius i participacions en empreses públiques, així com l'adjudicació sota la fórmula de concessió de determinats immobles.

En tot cas, Mas-Colell es va afanyar a remarcar i a reiterar-ho al llarg de la presentació a la premsa dels nous pressupostos, que el govern ha continuat prioritzant la depesa social, “que manté el seu pes en comparació amb el 2011”, i que la reducció que es farà en els departaments que forneixen serveis bàsics com són sanitat o educació se centrarà en la retallada de les retribucions dels treballadors públics, en forma de rebaixes salarials, suspensions de fons d'acció social i retribucions com ara el complement de productivitat, paral·lelament a un impacte en “hores”, va dir Mas-Colell, a base de retallar les vacants i els dies de lliure disposició, per exemple.

A més, tampoc cal oblidar els efectes recurrents de les retallades instaurades l'any passat, que tindran repercussió en el present. L'impacte total d'aquest esforç retributiu en la classe funcionarial representarà un estalvi estimat de 625 milions. Alhora, el nombre d'entitats dependents de la Generalitat es continuarà escurçant, de 268 a 254, i el de la plantilla global gestionada des de Palau ho farà en 831 persones (1.702 des del 2010), a base, “bàsicament, de prejubilacions”, va precisar el conseller.

El dèficit encara no és zero, però ja hi arribarem
No cal que Alemanya ens digui que el deute és insostenible

La fi de l'ajust depèn dels ingressos

Mas-Colell no va confirmar ni desmentir la possibilitat d'una altra emissió de bons de la Generalitat que s'afegeixi a les que ja s'han produït i que contribueixen a pal·liar l'escassetat de les arques públiques. Concretament, el conseller va assegurar que “no es pot tancar la porta a res”, però que això “dependrà de la situació dels mercats”, encara que es va mostrar molt realista assegurant que la situació general pel 2012 “no és engrescadora” i que, en el cas de Catalunya, el govern no es pot comprometre a no practicar més restriccions pressupostàries. “Si l'ajustament s'ha acabat o no, dependrà dels ingressos”, dels quals no es va estar d'esmentar la “coresponsabilitat” que esperen per part del govern espanyol perquè aboni els diners pendents, especialment l'estipulat en la disposició addicional tercera de l'Estatut.

En tot cas, el govern haurà d'afrontar un volum d'amortitzacions i despeses financeres de deute públic de 3.674,4 milions d'euros (entre refinançament del deute i interessos) i un endeutament nou de 2.740 milions.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.