Política

Rajoy preveu reordenar l'Estat de les autonomies

Montoro anuncia que el govern espanyol farà “molt aviat” una revisió de les competències dels territoris per evitar “nous dispendis”

Alerta que caldrà “renunciar” a la televisió i les ‘ambaixades'

L'onada recentralitzadora que albiren des de fa mesos alguns partits catalans s'acosta. “Molt aviat” el govern espanyol reordenarà l'Estat de les autonomies per evitar “nous dispendis”. Així ho va anunciar ahir el ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, en una entrevista a El Mundo. Montoro va assegurar que l'executiu revisarà les competències dels territoris que se superposen i les reequilibrarà. Hores després, Mariano Rajoy anunciava una retallada de 10.000 milions en educació i sanitat. “L'assumpte autonòmic no és un problema del model d'estat, sinó de com s'han concebut i exercit aquests poders”, sentenciava el
titular d'Hisenda.

Per Montoro, l'endreça autonòmica ja ha començat amb l'impuls de la llei d'estabilitat pressupostària. El PP va anunciar ahir mateix que el Congrés debatrà la norma dijous. Els de Rajoy tenen pressa i proposaran demà la convocatòria d'un ple extraordinari per agilitar-ne l'aprovació. CiU, ERC i ICV-EUiA s'oposen a la llei, que limita la despesa de les administracions i lliga curt i colla els comptes dels territoris. Tot i que desenvolupa la reforma exprés de la Constitució pactada entre el PP i el PSOE, els socialistes espanyols tampoc no combreguen amb el tarannà de la norma
i ja han anunciat que hi votaran en contra.

La llei no admet desajustos amb l'objectiu de dèficit. Per això, Montoro va alertar que els territoris hauran de complir “sí o sí” l'1,5% del PIB marcat per aquest any. L'alternativa a l'incompliment és la intervenció. “En un cas extrem s'enviarà una delegació dels ministeris econòmics del govern per fer una gestió directa pres-supostària en la comunitat”, detallava el ministre, crític amb aquells que no accepten “des d'un esperit nacionalista que això pugui succeir”.

El govern d'Artur Mas ha garantit que se cenyirà al llindar del dèficit aquest any. Però no serà una feina fàcil. El mateix conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, ha calculat que el pressupost de l'Estat resta 1.800 milions a la Generalitat, que no ha tancat la porta a emprendre una tercera fase de retallades per intentar quadrar l'exercici. Mas-Colell havia elaborat els seus comptes amb l'última previsió espanyola, la del juliol, de
l'executiu de José Luis
Rodríguez Zapatero.

Segons Montoro, en l'arrel del que anomena “l'assumpte autonòmic” no hi ha “un problema del model d'estat, sinó de com s'han concebut i
exercit aquests poders”. “És el gran invent de la
democràcia”, sosté, però s'ha desenvolupat “amb un gran descontrol”.

Al marge de les reformes sanitària i educativa, Montoro va defensar que els territoris hauran de “renunciar a projectes que han anat més enllà” d'on podien arribar. En concret, va citar les televisions públiques i les delegacions a l'exterior. “Als polítics els agrada que els treguin en la seva televisió. Però tanta iniciativa pública la veig amb recel”, indica Montoro. Els territoris, creu, s'han de centrar en la gestió dels “serveis públics essencials”.

LES FRASES DE MONTORO

Farem la revisió de les competències superposades, el reequilibri de les competències, i ho farem molt aviat
S'enviarà una delegació dels ministeris econòmics del govern per fer una gestió directa [...] en la comunitat
Espanya és un estat de les autonomies. [...] Crec que s'ha desenvolupat amb un gran descontrol

Reunió del Consell de Política Fiscal al maig

El govern espanyol reunirà els consellers d'Economia dels territoris a principis de maig. L'executiu de Mariano Rajoy va anunciar ahir la convocatòria del Consell de Política Fiscal i Financera per assegurar que les autonomies adapten els seus respectius pressupostos a les previsions d'ingressos que figuren en els comptes de l'Estat i actualitzen els seus plans economicofinancers d'acord amb el nou quadre macro-econòmic de Madrid.

Sota la coordinació del ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, els de Mariano Rajoy confien que els territoris reafirmaran el seu compromís de compliment de l'objectiu del dèficit, situat en l'1,5% del PIB aquest any. Catalunya encara té pendent d'aprovació el seu pla de reequilibri pressupostari i, a conseqüència d'això, no pot emetre deute a llarg termini sense l'autorització estatal.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.