Política

Le Pen anuncia que votarà en blanc i allunya Sarkozy de l'Elisi

El president sortint corregeix la deriva ultradretana i gira cap al centre canviant els atacs als immigrants per les crítiques als sindicats

Contraposa el gaullisme a “la bandera roja, estendard mundial de la tirania”, del candidat socialista

Sarkozy té assumit que ja no pot esgarrapar gaires més vots al FN

Marine Le Pen votarà en blanc aquest diumenge, en la segona volta de les presidencials franceses. La reencarnació de Joana d'Arc (segons el seu pare Jean-Marie...) i líder del Front National no va sortir ahir del guió i va negar el seu suport a Nicolas Sarkozy, la qual cosa complica encara més la seva reelecció. L'històric 17,9% de vots de la primera volta ha convertit la ultradreta en “centre de gravetat i brúixola” de la campanya, i Le Pen ja somia a fer explotar la UMP per liderar la dreta posterior a Sarkozy i erigir-se en alternativa als socialistes el 2017.

Le Pen dóna llibertat de vot als seus sis milions i mig d'electors, però els demana que no es deixin “enganyar pels miratges” i els cants de sirena d'un president candidat desesperat que intenta seduir-los disparant contra la immigració. “Sou ciutadans lliures i votareu segons la vostra sensibilitat, però jo no faré confiança ni a Sarkozy ni a Hollande: diumenge votaré en blanc i, al juny, bleu Marine”, va anunciar (referint-se a les legislatives del mes que ve i fent un joc de paraules amb el seu nom) en un multitudinari aquelarre frontista per commemorar els 600 anys del naixement de Joana d'Arc a l'Òpera de París.

Sarkozy ja ha assumit que no té gaires més vots per esgarrapar a la ultradreta, més enllà del suport del 60% de l'electorat de Le Pen que preveuen els sondejos pel 6 de maig. I ahir va moderar la seva deriva ultradretana fent el seu discurs més moderat i neogaullista. Omplint l'esplanada de Trocadéro de gom a gom (un bany de masses: 200.000 seguidors, segons els comptes de la UMP), Sarkozy va fer un gir cap al centre tot proposant un “nou model social” i substituint els atacs contra els estrangers dels últims dies per crítiques als sindicats i a Hollande per haver triat “la bandera roja, estendard mundial de la tirania”, en comptes “d'abraçar la tricolor” francesa, com fa la UMP. De queixar-se que “hi ha massa immigrants”, el president sortint va passar a vantar-se que “França és un dels països més acollidors del món”. Els seus militants, però, repartien mentrestant adhesius amb l'avís: “Votar en blanc és donar dret de vot als estrangers” (una de les promeses d'Hollande).

Sarkozy es va fer un fart de citar Charles de Gaulle (una desena de cops en poc més de dos quarts), però també va esmentar els socialistes Jean Jaurès i Léon Blum. “Nosaltres ens considerem hereus dels que van lluitar pel dret de vaga, per la llibertat sindical i per les vacances pagades, dels que van defensar Dreyfus i van crear la seguretat social”, va proclamar, en un discurs farcit de referències literàries: Victor Hugo, Maupassant, Voltaire, Chateaubriand...

François Bayrou, per la seva banda, té previst anunciar demà si dóna suport a Sarkozy o a Hollande, però els sondejos donen a la governamental UMP, com a màxim, un 40% dels vots dels centristes.

LA XIFRA

200.000
seguidors
va aplegar ahir Sarkozy a l'esplanada del Trocadéro de París en la seva “festa del treball de debò”.

LA FRASE

No faré confiança ni a Sarkozy ni a Hollande: diumenge votaré en blanc i al juny, ‘bleu' Marine
Marine Le Pen
LÍDER DEL FRONT NATIONAL

Hollande protegeix el vot sindicalista

albert segura

Hollande va defensar els sindicalistes (una aclaparadora majoria dels quals el votaran el 6 de maig) de l'envestida de Sarkozy, i els va agrair que “protegeixin els treballadors més febles dels acomiadaments”. “Poden votar el que vulguin, tenir les seves preferències, però per davant de tot estan al servei de tots els assalariats”, va assegurar el candidat socialista a l'Elisi. Si Sarkozy va fer del gaullisme senyera, Hollande va seguir les passes de François Mitterrand en una visita a l'exprimer ministre socialista Pierre Bérégovoy, que es va suïcidar l'1 de maig del 1993 a Nevers. Sarkozy intentarà retallar-li distàncies aquest vespre en l'únic cara a cara televisat de la campanya, una de les últimes oportunitats per a la remuntada.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.