Política

Mala maror al PSC

L'eclosió de moviments interns com ara Avancem i unes Trobades Ciutadanes dels obiolistes generen estupefacció i malestar en l'aparell del partit

Els seus impulsors diuen que l'objectiu és sumar des de la divergència

El sorgiment de dues plataformes en un curt espai de temps, una el 30 de juny i l'altra el 5 de juliol, i el fet que totes dues hagin estat impulsades pels sectors més catalanistes del partit, ha provocat un frec a frec dins el PSC, que, a més a més, no ha agradat gens a la cúpula socialista. “Estupefacció i sorpresa” van ser els qualificatius emprats per fonts de la direcció tot just ahir, després de la guspira que es va encendre amb la convocatòria d'unes Trobades Ciutadanes impulsades pel diputat Daniel Font i l'eurodiputada Maria Badia, tots dos del moviment obiolista Nou Cicle, amb l'objectiu de “construir l'esquerra i el socialisme democràtic”.

A l'acte, previst pel 5 de juliol, hi estan convidats l'alcalde de Lleida, Àngel Ros; els exconsellers Marina Geli, Montserrat Tura i Antoni Castells; el membre de l'executiva Joan Ignasi Elena, un dels impulsors del moviment Avancem, que el 30 de juny es constitueix a Sant Feliu de Codines, també hi era convidat, però va declinar la invitació quan ja s'havia fet públic l'acte al·legant motius d'agenda. Altres fonts indicaven que la raó principal de la seva absència era la voluntat d'Elena de desmarcar-se d'un sector amb el qual comparteix el sentiment catalanista però que no representaria la renovació per la qual aposta el dirigent, i que vol donar a conèixer el dia 30 amb Avancem.

Tant Elena com Tura i Ros, aquests últims convidats a les Trobades Ciutadanes, formen part del sector crític amb la direcció del partit, unes posicions que ja es van visualitzar en el congrés del PSC del desembre quan els dos polítics es van enfrontar a l'actual primer secretari, Pere Navarro, per liderar el partit. També Tura ha expressat les seves divergències amb la cúpula i és una de les possibles candidates, conjuntament amb Ros, a presentar-se al procés de primàries que el partit ha de celebrar per escollir el candidat a la Generalitat el 2014. Joan Ignasi Elena quedaria fora d'aquesta futura pugna, segons ell mateix va explicar durant l'anunci de la plataforma Avancem.

En un escenari marcat per l'horitzó d'unes primàries i amb un PSC que no aixeca cap com a primera força de l'oposició al Parlament, qualsevol moviment provoca ones d'inestabilitat que a hores d'ara l'aparell del partit comença a rebre amb un cert malestar. I és que, mentre que l'anunci d'Avancem va ser rebut molt satisfactòriament per Navarro i Ros, que van confirmar la seva assistència a l'acte de constitució, l'adhesió a aquest últim moviment ha estat inexistent per part del primer secretari. En canvi, Ros, convidat a parlar sobre municipalisme i economia el 5 de juliol, considera que és un bon espai per generar debat. “En tot cas, no és cap front contra la direcció”, hi afegeix l'alcalde de Lleida, a més a més de descartar completament que es tracti d'una plataforma de suport a la seva candidatura a les primàries. “El que ens cal és sumar”, reitera Ros, a partir del “debat enriquidor de les idees”. “El contrari d'això seria “fomentar el pensament únic”, sentenciava.

Fonts de la cúpula del partit, mentrestant, s'ho miren “atònits” des de la barrera, i amb un cert malestar que els provoca aquesta imatge de divisió en el si del partit quan tot just fa sis mesos que es va celebrar el congrés del PSC i Navarro es comprometia a unir totes les sensibilitats.

LA FRASE

El nostre partit necessita assolir fites noves però el més important és sumar i, si cal, canviem dates
Àngel Ros
alcalde lleida (PSC)

LA DATA

6
mesos
fa que el PSC va celebrar el seu congrés amb l'objectiu de renovar el partit i sumar esforços.

Tot esperant Avancem

Rescabalar la credibilitat del socialisme català i la possibilitat de ser alternativa real al govern de CiU sota les premisses d'un discurs d'esquerres i catalanista és l'objectiu del moviment impulsat per Elena, que descarta qualificar com a “corrent crític”. De fet, ja ha aconseguit congregar-hi Navarro i Ros, i té el suport de l'exdiputat de Ciutadans pel Canvi Antoni Comin, que va formar part de l'equip de Montserrat Tura en les primàries del PSC a Barcelona. Per Ros,“és una iniciativa perfecta que, a més, pot ser un referent i un atractiu per a la gent jove”. Per Navarro, es tracta d'un bon espai de diàleg i de confrontació d'idees dins la línia que ha caracteritzat el partit. I Elena? “Volem ajudar el PSC però no només des d'un mateix focus, que seria el partit, sinó des de diversos espais externs”, assegura. El promotor d'Avancem assenyala que, ara més que mai, cal un canvi en les maneres de fer política que trenqui amb el sistema clàssic de partits. No en va, Elena qualifica la iniciativa d'“experiència sociopolítica”.

El Nou PSC ja ha començat a percebre les primeres vibracions que porten les ones d'unes primàries però també d'un cert descontentament que encara dura en les bases del partit. Membres de moviments com per exemple Ara Socialisme o Més PSC es mantenen a l'expectativa fins a saber el contingut d'Avancem, al qual reclamen una actitud més contundent per una política real d'esquerres. D'altres apunten a una possible i simple revifada de Nou Cicle, que ara sembla descartada.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.