Política

política

Lloret recupera les mostres comercials en expositors

Es posa fi, per exigència de l'oposició, a la prohibició que ha durat quatre anys de les exposicions comercials fora de les botigues

L'ordenança exclou el front marítim i Sant Pere, on no se'n podran fer

Lloret de Mar va aprovar ahir l'ordenança de mostres comercials –l'exposició de productes fora de les botigues–, després que els partits de l'oposició obliguessin el govern local (CiU-ERC) a tirar enrere la prohibició impulsada fa quatre anys per CiU i el PP, que aleshores formaven el govern. La normativa obliga, tal com ja va avançar aquest diari, a posar les mostres comercials en vitrines. Cada establiment podrà posar un màxim de dos expositors i se'n permetrà un tercer en les façanes de més de 6,5 metres. L'ordenança, però, exclou el front marítim i el carrer Sant Pere i, per tant, seguiran sense tenir-hi mostres comercials. Tampoc se'n podran posar als carrers amb voreres de menys d'1,8 metres. “És una ordenança que no agradarà pràcticament a ningú; hem intentat conjugar tots els interessos en joc”, va assegurar Jordi Orobitg (ERC), tinent d'alcalde de Comerç i Turisme.

Les mostres hauran de ser penjants i només es permetran a peu de carrer en cas de flors i fruita i verdura. Els expositors seran tots iguals –un model ja escollit pels comerciants– i estaran en tres colors: blau, gris i beix. Tots els expositors d'un mateix establiment comercial hauran de ser del mateix color. Tindran una amplada màxima de 60 centímetres i una altura màxima de 2,1 metres. Només es podran posar en les parts opaques de les façanes, amb l'obligació de deixar lliures els aparadors.

Objectes prohibits

L'ordenança de mostres preveu alguns articles que no hi podran ser exposats. En concret: armes, begudes alcohòliques, punters làser, i articles i aparells generadors de senyals acústics com ara megàfons. També es prohibeixen els inflables, com ara flotadors. S'obliga els botiguers a contractar una assegurança de responsabilitat civil. S'inclouen sancions amb multes de 750 euros, que poden arribar als 3.000 si s'és reincident o es provoquen danys greus.

Cap vot en contra

L'aprovació inicial de l'ordenança de mostres comercials va tenir els vots de l'equip de govern, CiU i ERC, del regidor no adscrit a cap grup municipal, i del PP. Des d'aquest partit, Enric Martínez va posar en relleu: “Hem posat de manifest la feblesa del govern.” La resta del ple, ICV-EUiA, el PSC i Millor s'hi van abstenir i van anunciar la presentació d'al·legacions, tot i aplaudir la recuperació de les mostres comercials. Per Marc Fuertes (Millor), l'ordenança “ha quedat a mig camí”. Mentre que el socialista Joan Bernat afirma: “No és la que ens hauria agradat a nosaltres, però és la de tots.” ICV-EUiA va intentar obrir les mostres al front marítim, però l'esmena no va ser aprovada. “Aquesta és una ordenança amb data de caducitat”, va dir Javier Rodríguez Pacios (ICV-EUiA).

LA FRASE

Jo no era partidari d'engegar aquest tema, però s'ha fet un esforç per arribar al consens important
Romà Codina
Alcalde de Lloret de Mar

CiU aprova una moció contra l'exalcalde Crespo

La minoria de CiU a l'Ajuntament de Lloret de Mar va provocar ahir una situació insòlita. La federació nacionalista va aprovar una moció en què reclama “explicacions públiques” al fins l'any passat alcalde Xavier Crespo, del mateix partit, per la seva relació “en una presumpta gestió com a mínim poc adequada o èticament reprovable de fons públics”. El text va ser presentat per ERC –soci de CiU al govern– i el PSC com a esmena a la totalitat d'una moció molt més dura presentada pel Millor en què es demanava que l'Ajuntament es personés en aquest cas. Aprovar l'esmena del PSC i ERC va ser un mal menor per a CiU, que en el debat, en canvi, va fer una aferrissada defensa de l'exalcalde. “Hi ha qui ha fet una persecució en aquest tema i l'únic que volia era fer mal des d'un punt de vista polític i personal”, va dir l'alcalde Romà Codina. Marc Fuertes (Millor) va ser contundent amb l'exalcalde i va advertir l'actual batlle: “Vostè compartirà portades amb el senyor Crespo i el que hi ha al seu costat (Josep Valls), també.” Javier Rodríguez Pacios (ICV-EUiA) va vestir una samarreta amb la cara de Crespo i l'escrit: “Wanted” (‘Es busca'). Alguns assistents també la duien.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.