Política

opinió

Per una Catalunya d'ambició nacional i cohesió social

El debat sobre el necessari canvi de model de finançament ha dibuixat, en algun moment, una aparent contradicció entre la dimensió nacional de l'acord i la seva vessant social. Per a les persones que signem aquest article aquesta contradicció no existeix. La nostra voluntat de construcció nacional no parla de qualsevol país: volem una Catalunya plenament lliure i al mateix temps recognoscible en la seva cohesió social.

Com no pot ser d'una altra manera, defensem la nostra llengua i la nostra cultura com a elements que ens enriqueixen a nosaltres i als pobles veïns. Defensem una fiscalitat justa i progressiva per poder créixer de forma sostenible. I defensem uns drets socials i laborals que han costat moltes generacions de lluita i esforç col·lectiu d'aconseguir.

La cohesió social de Catalunya està en perill com a conseqüència de les retallades indiscriminades del nostre estat del benestar. Avui els conceptes públics de salut, educació, treball de qualitat, pensions, habitatge i d'altres serveis socials estan sota mínims i els índexs de pobresa, els desnonaments o l'atur en són dramàtiques expressions.

És per això que Catalunya necessita disposar dels seus propis recursos, per posar-los al servei de les persones. És una reivindicació nacionalment justa i responsable, i que al mateix temps ha d'estar al servei de les persones que viuen a Catalunya.

Aquest model de país, amb gran ambició nacional i socialment cohesionat, ha d'obrir-se pas com a necessitat civilitzadora a la qual no estem disposats a renunciar en funció d'unes o d'altres majories parlamentàries. Per això ha de sumar la majoria de forces polítiques i socials, especialment en una conjuntura de greu crisi com l'actual, en què massa vegades la política s'ha doblegat als interessos dels mercats.

Necessitem grans pactes de salut, educació o habitatge per a garantir aquests drets i construir una Catalunya pròspera i socialment justa. Al mateix temps apostem per la Catalunya de l'economia productiva, aquella que desenvolupa l'esforç i les energies creatives dels homes i les dones que l'habiten, basats en el treball, la recerca i el coneixement. Un teixit productiu arrelat al territori, coneixedor de la seva realitat i amb una àmplia perspectiva d'implicació i relació amb la societat civil i, al mateix temps, amb capacitat de sortir al món per obrir-nos a noves realitats i noves tendències.

Per tot això volem el concert econòmic, com un instrument al servei del país i al servei dels homes i les dones que cada dia fan Catalunya.

(*) President d'ERC i coordinador general d'EUiA

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.