Política

MIQUEL ICETA

EXPORTAVEU DEL PSC AL PARLAMENT

“El PSC ha de reformular el seu projecte nacional”

“Des de la sentència del TC contra l'Estatut el partit no ha pogut fer una reflexió en profunditat per impulsar el federalisme”

“En l'eix nacional hi ha més distància entre el que pensen Mas i Duran que entre el que pensem Maragall i jo”

“El PSC té dificultats profundes perquè la socialdemocràcia i el federalisme estan en crisi”

Miquel Iceta i Llorens (Barcelona, 1960) és membre del Partit Socialista de Catalunya des del principi. Des de l'any 1984 ha estat a l'executiva del PSC. Ha vist passar líders socialistes de tots colors: Raimon Obiols, Pasqual Maragall, José Montilla..., i ara Pere Navarro. De ben jove es va afiliar al Partit Socialista Popular de Tierno Galván, però ja el 1978 va passar a les joventuts de la Federació Catalana del PSOE. Aquest veterà militant d'UGT és ara president de la Fundació Campalans i serà el president de la comissió d'Acció Exterior al Parlament.
Si el món fos perfecte s'hauria hagut de
fer el canvi al gener, però Navarro va voler ser prudent

Miquel Iceta no es pot considerar damnificat pels canvis de Pere Navarro al grup parlamentari. Primer, perquè ell mateix ja s'ho esperava i li sembla lògic. I segon, perquè li proposen anar com a eurodiputat a Brussel·les el 2014. Ell, ara, diu que està “agraït al partit”.

Castiga Navarro els crítics, els catalanistes o els veterans?
Ni catalanistes ni crítics ni veterans. Que a mi em titllin a hores d'ara de catalanista o de crític em fa una mica de gràcia... Tampoc em negarà que més veterà que el Xavier Sabaté, que és fundador del partit, no hi ha ningú. No són els motius. El PSC va decidir una nova direcció al congrés i calia marcar amb claredat l'inici d'una nova etapa encapçalada per noves persones al grup del Parlament.
Per què justament ara?
Si el món fos perfecte s'hauria hagut de fer el canvi al gener. Però Navarro va voler ser prudent i esperar a prendre decisions. Ha sigut un període complicat. Però estic convençut que ara calia canviar la direcció del grup i que és un bon moment.
L'argumentari es trenca quan s'obre el focus sobre els afectats indirectes: Marina Geli, Ernest Maragall i Laia Bonet...
Fer la tria de la gent sempre és complex. Al grup hi ha feina per a tothom. Només som 28 diputats. Simplement ara es reparteixen cartes noves. Tots els diputats tindran responsabilitats. Esperem a veure la fotografia final. No es podrà llegir com un càstig cap a ningú. Laia Bonet està fent una bona feina i segurament la nova direcció la confirmarà en tasques importants.
No ho sé, però internament hi ha hagut moltes crítiques.
Ja. Però jo podria dir que a mi em sancionen perquè saben que volia ser primer secretari. Quan els canvis t'afecten personalment no ets la persona més objectiva per valorar-los.
Vostè no està enfadat perquè li donen l'opció d'anar a Europa?
Jo vaig demanar a Navarro que no ho fes públic perquè no n'estic segur d'on serem, el 2014. Catalunya serà independent? Ja en parlarem quan toqui. Fa temps que Navarro em proposa que treballi en el terreny
de la generació d'idees i de la política internacional.
El PSC està en crisi, o no?
Sí. El PSC té dificultats profundes. Però el problema és que els dos eixos del PSC, la socialdemocràcia i el federalisme, estan en crisi a Catalunya. Va més enllà de qui sigui el primer secretari: és una crisi de fons. La societat catalana i els seus problemes han evolucionat, i el PSC ha de fer un esforç de revisió del seu projecte per a Catalunya. Ja no és la societat dels anys vuitanta ni dels anys noranta.
I en l'eix nacional, cal canviar?
Cal admetre que des de la sentència del Tribunal Constitucional contra l'Estatut el PSC no ha pogut fer una reflexió en profunditat per impulsar el federalisme i reformular un nou projecte nacional. Hem tingut un període d'interinitat de dos anys. Això ha sigut una feblesa. Forma part de la nostra crisi. Cal reformular un projecte nacional basat en el federalisme per donar respostes.
Ernest Maragall creu que el partit podria trencar-se per
la qüestió catalanista.
El PSC és un partit gran, que neix de la fusió de tres partits i que ha d'aglutinar diferents visions. Però en l'eix nacional hi ha més distància entre el que pensen Mas i Duran que entre
el que pensem Maragall i jo.
Però cap on ha d'anar el canvi del PSC en l'eix nacional?
Independentistes, no. Hem de formular una posició federal dins l'Estat amb un projecte basat en el respecte per la diferència, l'increment de l'autogovern i avançar en el cogovern de l'Estat per part de Catalunya. Cal demostrar que és viable. Diuen que no hi ha federalistes a Espanya, però encara n'hi ha menys d'independentistes. La dificultat del projecte no farà canviar els meus ideals federals.
Anirà a la manifestació igual que hi van ICV o els sindicats?
No. Respecto tant els organitzadors de la marxa, que reclamen la independència, que no hi vull anar a exigir una altra cosa.
Twitter: @sergipicazo

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.