Política

El Parlament Europeu avisa Espanya que res de tancs

“Es tracta de negociar, i no d'altres coses”, alerta el president del comitè d'Exteriors i dirigent de la CDU

“Desitjo que mai s'arribi a la situació” d'un vet espanyol a Catalunya a la UE, defensa Brok

Les claus dels tancs espanyols són a Brussel·les. El malestar que el soroll de sabres d'alguns militars i les amenaces de Vidal-Quadras han generat a l'Eurocambra demostra que la UE no permetria que Espanya reprimís amb violència la independència de Catalunya. Ahir mateix, amb claredat germànica, el responsable d'Afers Exteriors del Parlament Europeu, l'alemany Elmar Brok, va advertir al PP que, en cas de secessió, “es tracta de negociar, i no d'altres coses”, referint-se a una intervenció militar. Brok, dirigent de la CDU de Merkel, és un home clau perquè presideix el comitè on es debaten les candidatures dels països que es volen adherir a la Unió.

Brok, com de fet la majoria de l'Eurocambra, preferiria estalviar-se el maldecap d'una secessió i no farà res que la faciliti, però si es produeix avisa Madrid que res de tancs ni de vets. L'eurodiputat alemany admet que “és totalment legal i clar” que Espanya tindria dret a impedir el reingrés de l'Estat català a la UE: “Cada país té poder de vet, hauríeu de negociar amb Madrid i no sé si diria que sí...” Però alhora insinua que a Brussel·les mai no es permetrà que Espanya empetiteixi el mapa de la UE i de l'euro, creï una nova frontera i exclogui set milions i mig d'europeus i les més de 4.000 multinacionals establertes a Catalunya. “Desitjo que mai s'arribi
a aquesta situació.”

Eren “broma”

El responsable d'Exteriors de l'Eurocambra també saluda la manifestació de la Diada: “Les manifestacions formen part del debat polític, no es poden prohibir, són un dret.” El president del Parlament Europeu, Martin Schulz, també ha picat el crostó a Vidal-Quadras i el centenar i mig d'eurodiputats liberals i de l'esquerra verda han protestat equiparant-lo amb els règims repressors de la primavera àrab. L'encara eurodiputat del PP, conscient que si el plenari votés el seu cessament perdria, ja ha rectificant dient que les seves amenaces militars contra Catalunya eren broma.

Comparant Catalunya i Alemanya

Dins de l'estratègia del govern d'explicar la realitat catalana a l'exterior i aprofitant la visita d'una comissió del grup parlamentari hispanoalemany, el president s'hi va reunir al Palau de la Generalitat. Els diputats alemanys van demanar a Artur Mas pel procés obert amb l'avançament electoral i el compromís de convocar una consulta sobiranista. “Estem d'acord que la situació demana més Europa”, va concloure el president del grup, Alexander Ulrich, després d'una trobada en què Mas va comparar Catalunya i Alemanya.És el mateix símil que utilitzava ahir la BBC en un reportatge sobre l'auge del sobiranisme a Catalunya. La televisió britànica la definia com “una espècie d'Alemanya” i en destacava el potencial econòmic. La independència, segons la BBC, “sempre ha estat un camí somiat, però mai emprès”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.