Política

València reclama sobirania i critica la política d'ajustos

La manifestació del Nou d'Octubre concilia les històriques reivindicacions d'independència i el malestar per la situació socioeconòmica

Una enquesta vaticina que el PPCV perdrà la majoria

Milers de valencians van eixir ahir al carrer per participar en una de les manifestacions del Nou d'Octubre més reivindicatives que es recorda dels últims anys. A les històriques i tradicionals demandes del col·lectiu independentista del País Valencià –enguany ERPV, PSAN, SI i MDT van marxar darrere d'una única pancarta– s'hi va afegir el malestar de nombrosos col·lectius que pateixen l'angoixant situació econòmica i social a què han abocat la Generalitat Valenciana els successius governs del PP durant els últims dèsset anys. Per això, la Comissió 9 d'Octubre va encarregar a Vicent Mifsud, president del comitè d'empresa de Ràdio Televisió Valenciana (RTVV), la lectura del manifest El País Valencià és el futur, que sota l'estàtua de Jaume I va posar fi a la marxa.

Per boca de Mifsud, es van criticar les retallades, el rescat, l'espoli fiscal i la reducció de l'autogovern que han caracteritzat el primer any d'Alberto Fabra com a president del govern valencià. Especial èmfasi es va posar en la situació dels mitjans de comunicació valencians. “L'ERO de RTVV que afecta pràcticament 1.300 famílies [...] és un pas més en la manca de pluralitat que ja ens va afectar amb la tallada de les emissions de TV3, i que el dia 11 de setembre passat va fer un altre pas enrere amb el rebuig a la proposta de la ILP Televisió Sense Fronteres”, es va denunciar alhora que s'exigia un espai català de comunicacions amb TV3, ITB i RTV.

La manifestació també va ser molt crítica amb la política de discriminació lingüística a què s'ha sotmès la comunitat educativa amb l'aplicació del polèmic decret de plurilingüisme que ha posat fi de facto a les reeixides línies d'ensenyament en català. Però sobretot es va censurar el procés centralitzador impulsat per l'executiu de Mariano Rajoy. “Ser País Valencià és el contrari de ser una regió d'Espanya. És el nostre model de convivència i progrés”, va reclamar Mifsud davant un auditori més nombrós que en convocatòries anteriors.

Tomb electoral

Per tot això, el secretari d'ACPV, Toni Gisbert, va demanar al govern valencià i al president Fabra un canvi de polítiques, tant en l'àmbit econòmic com en el lingüístic, cultural i educatiu, amb diàleg, sensibilitat social i priorització de l'interès general. El portaveu va insistir que si no hi ha un canvi de polítiques “hi haurà un canvi de govern, com ja assenyalen moltes enquestes que detecten el malestar dels valencians i l'erosió electoral del PP”. Gisbert es va referir així a l'últim sondeig del diari El País, que preveu un tomb electoral al País Valencià en les pròximes eleccions autonòmiques previstes pel 2015.

Segons aquestes dades, el PP perdria l'hegemònica majoria dels últims vint anys i cediria tretze escons dels actuals 55. Igual procés patiria el PSPV –perdria 8 diputats– enfonsat en l'espiral de derrota des del 1995. La suma de tots ells es distribuiria en una major representació de Compromís (13) i Esquerra Unida (13) i en l'entrada d'UPyD a les Corts Valencianes amb sis diputats.

LA XIFRA

13
escons
perdria el PP valen-cià en les pròximes eleccions autonòmiques, segons un sondeig del diari ‘El País'.

LA DATA

1238
El rei Jaume I
va entrar a València el 9 d'octubre d'aquell any. Des del 1977, se la considera Diada del País Valencià.

LA FRASE

Espero que els valencians reflexionin i les coses s'accelerin igual que està passant a Catalunya
Oriol Junqueras
president d'ESQuerra

Fabra defensa el model autonòmic i la unitat d'Espanya

El president de la Generalitat Valenciana va insistir ahir en la seua política d'“ofrenar noves glòries a Espanya”. Durant el seu discurs oficial de la Diada, Alberto Fabra va fer una ferma defensa de l'actual sistema autonòmic i de la vigència de la Constitució. “El sistema autonòmic continua sent un magnífic model de convivència, que representa la diversitat territorial d'Espanya”, va subratllar. Compromès amb l'estratègia centralitzadora del govern espanyol, el líder valencià va assegurar que com a representant d'alacantins, castellonencs i valencians refermava “la lleialtat de la comunitat a Espanya“, alhora que defensava “la seua unitat i la plena vigència de la carta magna”.

Fabra no va deixar passar l'oportunitat per criticar l'incipient procés sobiranista de Catalunya. “No és temps de tensar les cordes de la convivència política [...]. No podem tirar per terra més de 30 anys viscuts en convivència amb els espanyols, en què hem disfrutat de les majors quotes de llibertat i sensibilitat autonòmica”, va advertir. “Faig una crida a la unitat i a l'abandonament d'aventures que desorienten el rumb consensuat entre tots els espanyols‘, va reblar.

Menys contundent va estar en la reivindicació d'un millor finançament per als valencians, primers en sol·licitar el rescat al FLA.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.