Política

Comença l'enderroc

Rajoy posa en marxa l'equip de treball que “auditarà” el model d'estat amb l'objectiu d'assestar el cop de destral definitiu a les autonomies

Sáenz de Santamaría sosté que amb la crisi el sistema és “insostenible”

Ara sí que va de debò. El govern de Mariano Rajoy ha posat en marxa un equip de treball que el 30 de juny vinent ha de tenir enllestit el cop de destral definitiu a l'estat autonòmic. En un intent de plantar cara al sobiranisme que l'amenaça des de Catalunya i des del País Basc i, sobretot, pressionat pels sectors més involucionistes del PP i el discurs centralitzador de la UPD de Rosa Díez –que s'ha convertit en una màquina de robar vots a l'esquerra i a la dreta–, el Consell de Ministres va beneir ahir l'instrument que ha de garantir el desnonament del model del cafè per a tothom que triomfava en l'època del que ara s'ha convertit en el seu principal detractor, José María Aznar.

És cert que el programa electoral de Rajoy ja incloïa aquesta ofensiva recentralitzadora, però fins ahir no s'havien decidit a posar fil a l'agulla i s'havien limitat a aprofitar les reunions dels divendres per anar esgarrapant competències. Ara, amb el pretext que la conferència de presidents del 2 d'octubre va avalar l'eliminació de duplicitats i l'impuls d'una major coordinació entre l'Estat i els territoris i, sobretot, aprofitant la coartada de la crisi i el fet que cada vegada la ciutadania es declari menys entusiasta del model autonòmic, la vicepresidenta primera, Soraya Sáenz de Santamaría, presentava l'equip governamental –que es dividirà en quatre comissions i que estarà dirigit per un gestor de la seva confiança– i que en els pròxims temps “auditarà” el mapa competencial, administratiu i burocràtic dels diversos estaments de poder, amb el benentès que la tisorada, bàsicament, s'aplicarà en els dos graons de més avall –municipis i territoris–, mentre que de l'Estat en va dir ben poca cosa, al marge de recordar que s'estan suprimint organismes públics. D'eliminar ministeris buits de competències, ni una paraula.

“Ha arribat el moment de fer una reforma integral”, perquè l'actual model és “insostenible”, confessava Sáenz de Santamaría, fent seus els arguments que en ocasions han utilitzat Aznar i altres partidaris de fulminar la descentralització, com ara Esperanza Aguirre, malgrat que no volgués que fos dit que el seu discurs els ha condicionat.

Que Rajoy té enfilats els determinats governs territorials no és cap novetat, però ahir la seva número dos portava ben estudiada la lliçó i, a tall d'exemple, va deixar caure que les criticades ambaixades catalanes tenen les hores comptades. L'escàner que es farà a la gestió territorial obligarà tots els executius a “retratar-se” i a explicar per què si es retalla en serveis bàsics es mantenen determinades despeses que des de l'Estat es consideren supèrflues, al·ludint a les oficines que la Generalitat té obertes a l'exterior, reblava la vicepresidenta. Pel govern de Rajoy, la millor manera d'estalviar i, alhora, d'estar ben representant a fora de l'Estat són els centres diplomàtics espanyols. Així que l'objectiu serà integrar-hi la infraestructura catalana.

Armes potents

En tot cas, l'executiu del PP ho té tot molt ben lligat i assegura que, gràcies a la llei d'estabilitat, cap entitat no pot escapar a la fiscalització dels comptes –els han d'ensenyar cada mes–, recordant, doncs, que els governs no tenen capacitat de maniobra al marge del que dicti l'Estat. I, per acabar-ho d'arreglar, el fons de liquiditat autonòmica (FLA) és una altra arma potent per doblegar-los en el supòsit que algun govern intenti usar els diners per al que no toca.

Malgrat dir que es demanarà el parer dels territoris a través de la sectorial d'administracions públiques, quan arribi el moment ningú no es lliurarà d'aplicar l'exercici d'aprimament sense precedents que preparen els col·laboradors de Sáenz de Santamaría i de Montoro. Així que, per molt que Rajoy, amb vista al 25-N, vulgui mostrar el rostre amable del PP i faci veure que compra la tesi del “no a la recentralització” plantejada per Alícia Sánchez-Camacho dijous passat en presència seva, és evident que l'ombra d'Aznar continua sent molt allargada.

En l'informe n'hi haurà que sortiran retratats i hauran de dir per què mantenen determinades despeses [per les ambaixades]
Es tracta de fer una auditoria completa per dur a terme una reforma integral, perquè el model ara és insostenible

El príncep fa una crida a la unitat

Crida del príncep d'Astúries a la unitat. En el lliurament dels guardons amb el seu nom, va demanar “treballar units”, “caminar en la mateixa direcció” i “superar les desavinences” per construir un futur “basat en el respecte i la confiança mutus de tots els espanyols”. L'objectiu és que cadascú pugui treballar “amb la seva personalitat pròpia”, però junts “en un mateix projecte de convivència”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.