Política

Vídeos a l'atac

Un espot del PP agita la por dient que amb un estat propi els cognoms s'hauran de catalanitzar, i un altre del PSC sosté que els nacionalistes semblen “nazis”

Les forces busquen el cos a cos amb Artur Mas, que l'evita

Garcia (amb o sense accent) és el cognom més freqüent de Catalunya. El 22,64% de la població el té com a primer i un 23,09%, de segon, tal i com apunten les dades de l'Idescat del 2010. Tots ells se l'haurien de canviar si Catalunya fos independent, segons un espot electoral del PP que va protagonitzar la polèmica del primer dia en una campanya que es viu intensament, també a les xarxes socials. No va ser l'únic. que copia el del capítol inicial de la sèrie The Newsroom, amb Artur Mas i Alícia Sánchez-Camacho, en què la popular acusa de “nazis” els nacionalistes, de forma que la paraula surti, però sense que la digui el presidenciable dels socialistes. Són vídeos a l'atac.

Els anuncis electorals provocadors no són una novetat. Es tracta d'espots criticats però que, ni que sigui momentàniament, donen una certa notorietat als seus promotors. Els d'ahir estiren el fil dels grans arguments electorals del PP i el PSC, que agiten les pors a un possible estat català i situen Mas i el viratge de CiU cap a l'estat propi a un extrem.

Els dos anuncis van il·lustrar una primera jornada de campanya en què populars i socialistes van concentrar-se en l'atac al candidat de la federació, a qui presenten com un radical. El PP, amb la col·laboració d'un Mariano Rajoy bolcat en la campanya–avui és a Tarragona–, i que va aprofitar un míting per avançar que el seu govern anunciarà dilluns la “paralització temporal” dels desnonaments. Això després d'un altre suïcidi, d'una dona a qui anaven a fer fora del seu pis a Barakaldo. Forces com ERC van criticar les formes del cap de l'executiu estatal.

CiU, a la seva

Sobre el terreny, els socialistes van prioritzar l'eix social i van denunciar, junt amb ICV-EUiA, la “insensibilitat” del president català en aquest terreny. I ahir va entrar en la pugna Esquerra, que, conscient de possibles fugides, va apostar per remarcar el seu perfil d'esquerres. Però Mas no entra en la picabaralla. Mentre la resta busquen el cos a cos amb el candidat de CiU, ell concentra els esforços en l'explicació del full de ruta cap a l'estat propi. Ahir, es va situar en el dia després de les eleccions. I va prometre que el primer que farà si és reelegit com a president de la Generalitat serà fer una cimera de partits per consensuar una declaració sobre el dret a decidir. El text, va garantir Mas, s'aprovaria, simbòlicament, en el primer ple del Parlament de la nova legislatura.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.