Política

política

Girona es declara territori català lliure i sobirà

CiU i ICV van donar ahir suport a la moció de la CUP i demanen a la Generalitat que assumeixi la “completa sobirania”

L'Ajuntament estudia fórmules per abonar la paga extra als treballadors

El ple de Girona va aprovar ahir una moció de la CUP declarant la ciutat territori català lliure i sobirà, en la mateixa línia que han fet altres municipis.

En la moció s'insta el govern de la Generalitat a declarar que Catalunya “és i ha de ser per dret” un estat lliure i independent amb els mateixos drets i obligacions que els altres estats del món, i se li demana que tiri endavant el procés de constitució de l'Estat català abans de l'11 de setembre del 2014. A més de la CUP, CiU i ICV van donar suport a la moció. El PSC es va abstenir i el PP hi va votar en contra.

Els populars van quedar-se sols en la votació d'una moció presentada conjuntament per tots els altres grups en defensa de l'escola en català, en resposta a l'esborrany de llei d'educació impulsat pel ministre Wert.

La CUP va presentar una altra moció a fi que el consistori restitueixi als treballadors de l'Ajuntament la pèrdua de la paga extra de Nadal, que un decret de l'Estat no permet abonar. El PP hi va votar en contra, i tots els altres grups, a favor. Les pagues extres de Nadal van protagonitzar també un altre punt de l'ordre del dia. El govern municipal va portar a votació la retenció de la paga extra i el bloqueig dels diners per als usos que l'Estat assenyali. Tot i que CiU hi va votar a favor, van assenyalar que ho feien per “imperatiu legal”, i l'alcalde, Carles Puigdemont, va explicar que ha comunicat per carta al ministre Montoro el seu desacord amb la mesura, que veu perjudicial per als treballadors “però també per a la ciutat”. En aquest sentit, va assegurar que l'Ajuntament està buscant fórmules de fer el pagament als funcionaris. Una de les solucions que s'estan estudiant és la proposta que va fer el ple de Barcelona, que consistiria a fer aquest desembre avançament als treballadors de la paga extra de juny del 2013, i anar repetint l'operació cada sis mesos fins que es pugui pagar amb normalitat el sou. Tot i que s'analitza, Puigdemont va admetre que les solucions estudiades fins ara pels consistoris catalans “no han prosperat”.

Més mocions

A part de les mocions a favor de l'estat propi, de l'escola en català i de la paga extra dels funcionaris, en la sessió plenària d'ahir va haver-hi tres mocions més. Una, presentada per la coordinadora d'ONG solidàries en defensa que es torni a dedicar l'1% dels ingressos del consistori a polítiques de cooperació, i que es recuperi la regidoria de cooperació. Tots els grups hi van votar a favor menys el grup del govern, CiU, que es va abstenir.

La unanimitat va ser total per aprovar la moció del PSC en què demanava un pla de xoc per eradicar la pobresa infantil, i pel compliment d'un acord previ del ple sobre el pla d'inclusió social i de lluita contra la pobresa.

Per altra banda, ICV va aconseguir aprovar la seva moció, en què demana el restabliment del registre de parelles de fet i permetre noves inscripcions. En aquest cas, l'únic vot no favorable va ser del PP, que es va abstenir.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.