Política

L'objectiu de dèficit de la UE evitaria més retallades

Un estudi del Cercle Català de Negocis avala la tesi del govern

Sosté que amb l'objectiu fixat per Europa el finançament augmentaria en 1.791 milions

La flexibilitat que ha demostrat que té la Unió Europea amb l'Estat espanyol en el compliment de dèficit no ha seguit el seu camí natural. L'executiu de Mariano Rajoy es manté ferm en el límit imposat a les comunitats autònomes, que, en particular a Catalunya, es pot traduir en més retallades. Un informe elaborat pel Cercle Català de Negocis (CCN) avala les tesis del govern de la Generalitat i demostra que, si Catalunya seguís estrictament els objectius de dèficit fixats per la Unió, aquest 2013 el límit seria d'un 1,6%, i no pas del 0,7% que marca Madrid. Segons els autors del treball, amb aquest marge del 0,9% la Generalitat es podria arribar a finançar amb 1.791 milions més i evitar retallades addicionals. L'informe subratlla que l'esforç que està duent a terme la Generalitat està sent superior al de La Moncloa, que veu feta realitat la seva demanda d'un major marge de dèficit però que no respon amb polítiques de creixement per reactivar l'economia. En aquest sentit, segons el Cercle, l'Estat inverteix en l'economia no productiva, com ara sanejar Bankia i la CAM, en l'especulació i en la construcció d'infraestructures que “no van enlloc”, fet que es tradueix en una condemna al dinamisme econòmic català fins a l'extrem d'asfixiar-lo.

Fent una mirada enrere, el mateix 2012 Europa va augmentar el marge de dèficit del govern estatal del 3,2% al 4,5%. Amb aquest criteri, la Generalitat es podria haver finançat amb 1.392 milions més amb un dèficit del 2,2%, la qual cosa hauria suposat 4.376 milions de finançament en total. Tanmateix, el límit imposat per Madrid de l'1,5% només va permetre un finançament de 2.984 milions.

La viabilitat econòmica de Catalunya canvia radicalment amb un estat independent. El CCN resol que amb un model propi de creixement el pressupost d'ingressos de la Generalitat passaria dels 29.727 milions el 2012 als 67.393 milions que tindria aquest any. A l'hora de valorar la solvència financera, l'estudi mostra que Catalunya tindria una prima de risc de 140 punts, similar a la de Bèlgica i lluny dels més de 300 punts espanyols.

LA XIFRA

1.392
milions
més de finançament hauria tingut la Generalitat el 2012 amb els límits de dèficit fixats per la UE.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.