Política

El president referma que Catalunya té dret a decidir i hi implica l'empresariat

Mas veu en el recurs una mostra de la falta de voluntat de diàleg del govern espanyol

Insta els empresaris a fer pinya i defensar una solució a Madrid

“Catalunya té dret a decidir la seva autonomia, el seu màxim autogovern i el seu futur col·lectiu.” Així de contundent es va expressar el president de la Generalitat, Artur Mas, moments després de conèixer la decisió del Consell de Ministres de portar al Tribunal Constitucional la Declaració de Sobirania aprovada al Parlament. En la mateixa línia, el cap de l'executiu català va manifestar que, en contra de la voluntat d'un poble, “no hi ha normes, ni lleis, ni constitucions ni interpretacions possibles”.

“És un tema de voluntat de la gent i de drets que tothom hauria de protegir”, va afegir. Mas va fer aquestes declaracions després d'inaugurar un centre de dia per a discapacitats intel·lectuals a Sant Gregori (Gironès) i, al vespre, davant un auditori d'empresaris en la 17a Trobada d'Economia de S'Agaró, va lamentar que el govern espanyol no és “un bon exemple de diàleg i consens” encarregant consultes jurídiques “perquè el Constitucional es carregui” la invocació del dret a decidir.

“L'altaveu” empresarial

El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Miquel Valls, havia demanat a Mas diàleg per reconduir les relacions amb l'Estat, prenent com a base la “lleialtat institucional mútua” i el “respecte a la legalitat”. El president li va respondre que aquest any volen negociar amb les institucions de l'Estat una solució per canalitzar “el sentiment majoritari” de la societat catalana: “Però la resposta no pot ser sempre no”, com amb la retallada de l'Estatut, el fallit pacte fiscal o els passos per tombar la Declaració de Sobirania del Parlament, va asseverar.

Mas va fer una crida a l'empresariat i al món econòmic a defensar a Madrid el consens sobre les reivindicacions de Catalunya, amb discursos com ara “els pactes fiscals, concerts econòmics o defensa dels marcs competencials”. La recuperació de fórmules superades com la del pacte fiscal va aparèixer durant el col·loqui posterior, però el president de la Generalitat hi va insistir com una alternativa de mínims: “Crec que està superat, encara que això tampoc vol dir que l'hàgim de menysprear i sempre serà millor defensar això a Madrid que res”, va matisar Mas.

Pel president, és imprescindible que les reivindicacions empresarials sobre l'asfíxia catalana no s'esmicolin: “És bàsic que [a Madrid] vegin que es fa pinya, perquè si no tindran la sensació que guanyen la partida pel simple fet de dividir, i la divisió és la nostra principal feblesa”, va reblar.

Homs: “Això no és democràcia”

Reacció contundent i irada del portaveu del govern: “Si al Parlament no ens podem expressar democràticament i políticament d'acord amb el mandat de la ciutadania, és que això no és democràcia.” Francesc Homs va assegurar ahir que recórrer contra la Declaració de Sobirania li semblaria un fet “molt greu” i “injustificable”. Homs va reivindicar que la Declaració de Sobirania és una “expressió política i democràtica”, i va lamentar que des de l'Estat es vulgui impugnar un text que ha aprovat el Parlament. Segons Homs, el govern espanyol actua amb “vaivens”, ja que en un primer moment va dir que la declaració no tenia validesa jurídica, i ara, en canvi, optarà per recórrer-hi. “Van començar dient que la declaració era paper mullat i no servia per a res, i ara diuen que hi veuen indicis d'inconstitucionalitat”, retreu. Homs, doncs, creu que el PP té “una voluntat política injustificable d'impedir l'expressió democràtica del poble”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.