Política

El suport a l'estat propi es consolida i gairebé un 55% hi votaria a favor

El sí a la independència podria guanyar avui la consulta amb més d'un 70% dels vots

Girona, la demarcació amb més partidaris de marxar d'Espanya

L'independentisme es manté com l'opció preferida per a la majoria dels catalans. Segons el baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO), un 54,7% hi votarien a favor si la consulta es fes ara. El percentatge és lleugerament inferior al recollit en l'enquesta del mes d'octubre (57%) però supera en deu punts el de fa un any (44,6%). Per contra, només un 20,7% dels ciutadans votarien en contra de marxar d'Espanya, mentre que un 17% s'abstindrien. Les dades del CEO parlen de percentatge de població, però no dels percentatges que obtindrien el sí i el no en el referèndum. Per obtenir una projecció aproximada dels resultats, caldria deixar de banda el 7,5 per cent dels ciutadans que s'han declarat indecisos o que no han contestat l'enquesta i prendre com a única referència de participació els partidaris del sí (54,7%) i els del no (20,7%). Si el 75,4% resultant representés el 100% de la participació, es podria afirmar que el sí guanyaria la consulta amb un 72,5% dels vots.

Interpretacions a banda, que el suport a la independència no para de créixer és un altre dels fets reflectits pel baròmetre. Actualment, un 46,4% dels ciutadans creuen que Catalunya hauria de ser un estat independent. El percentatge és quasi dos punts superior al del mes d'octubre (44,3%), però es dispara respecte del de fa un any (29%).

Per partits, ERC és el que acumula un percentatge més alt de partidaris de l'estat propi (86,8%) seguit de CiU (66,2%) i la CUP (66%). El baròmetre indica que a ICV-EUiA hi ha més partidaris del federalisme (53%) que al PSC, on els defensors d'aquesta opció (39,6%) superen per molt poc els que opten pel continuisme (39,4%).

Per demarcacions, Girona és, de llarg, la que concentra un percentatge més alt de ciutadans que votarien a favor de la independència (71,7%). La segueixen Lleida (64,2%), Tarragona (57,5%) i Barcelona (51,5%).

Capacitat i desig d'autogestió

Un 29,4% dels enquestats votarien a favor de la independència per tenir més capacitat d'autogestió econòmica. Segons el CEO, aquest és l'argument més repetit pels partidaris del sí, seguit del de la convicció que Catalunya milloraria (18,8%) i del que fa referència a la sensació d'incomprensió de la resta de l'Estat (14,7%). Pel que fa als enquestats que votarien que no, l'argument més recurrent és el de la voluntat de preservar la unitat d'Espanya (31,2%), el del sentiment identitari (18,6%), seguit pel de la sensació que Catalunya no milloraria sent independent. Cal destacar que només un 3,5% dels contraris a la segregació es mostren partidaris d'un estat federal.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.