Política

L'oposició demana que Oriol Pujol renunciï a l'acta de diputat

El PP, ICV, Ciutadans i la CUP veuen insuficient que el dirigent convergent deixi temporalment els seus càrrecs al Parlament i al partit

ERC evita pronunciar-se clarament sobre si ha de deixar l'escó i reclama “exemplaritat” dels polítics i dels partits

El PSC reclama un acord entre les formacions per actuar de la mateixa manera en aquests casos

Primeres reaccions a la imputació d'Oriol Pujol en el cas de les ITV i en la decisió d'aquest de deixar els càrrecs de forma temporal com a president del grup parlamentari de CiU i com a secretari general de CDC. El PP, ICV, Ciutadans i la CUP consideren insuficient aquesta decisió i creuen que també hauria de deixar l'escó de diputat. ERC a través del diputat al Congrés Joan Tardà ha demanat aquest migdia que Pujol deixés el seu escó perquè seria “més alliçonador”. A la tarda, però la portaveu d'ERC al Parlament de Catalunya i secretària general del partit, Marta Rovira, ha evitat pronunciar-se clarament sobre si Esquerra creu que Oriol Pujol hauria de dimitir, malgrat les insistents preguntes dels periodistes. Rovira s'ha limitat ha reclamar “exemplaritat” als partits i als polítics i “celeritat” a la justícia per intentar recuperar la credibilitat entre els ciutadans i també ha considerat que Pujol ha reaccionat “ràpid” i “ha fet molt més” que altres imputats”. I ha deixat entendre que en cas de tenir un imputat dins el seu partit, serien coherents i li exigirien que actués de la mateixa manera, “tant en l'àmbit intern del partit com extern”.

El PSC, que també té un diputat imputat en el cas Mercuri, ha remarcat que caldria que tots els partits es posessin d'acord sobre el protocol a seguir en casos d'imputacions en casos de corrupció. Amb Oriol Pujol, ja són quatre els diputats que estan imputats en casos de corrupció al Parlament de Catalunya.

El portaveu del PP al Parlament, Enric Millo, també ha demanat a Pujol que abandonés l'acta de diputat, assegurant que “no hi ha hagut renúncies” i que la decisió de delegar les funcions “és un simulacre”. A més, ha assegurat que “la guerra de bruta avui a Catalunya té un nom i és la corrupció i la corrupció avui té un epicentre a Catalunya, que és CiU”.

De la mateixa manera, la candidata a la copresidència d'ICV i diputada del Parlament, Dolors Camats, ha considerat aquest dimarts “incompatible” que Oriol Pujol conservi el seu escó a la Cambra i el fet d'haver estat imputat pel seu presumpte vincle amb una trama de concessió irregular d'ITV.

“Ens sembla incompatible estar imputat i seguir com a diputat”, ha dit en declaracions a Europa Press, en les que ha qüestionat el missatge de regeneració i dignitat que transmet el Parlament amb quatre diputats imputats. Per aquesta raó, ha reclamat a CiU i PSC que instin els seus membres imputats a deixar els seus escons: “Si els diputats no arriben a aquesta decisió, deurien fer-ho els partits”.

Des de Ciutadans, el diputat Jordi Cañas ha recordat que la seva formació defensa que qualsevol imputat ha d'abandonar no només els càrrecs orgànics sinó també la representació pública i, per tant, li ha “exigit” a Oriol Pujol que renunciï a l'acta de diputat. A més, també ha demanat a Artur Mas que compleixi amb el seu compromís sobre que “cal fer neteja” i que “primer comenci pel seu propi partit” continuï “pel seu grup parlamentari” i després ho apliqui a la política catalana.“Fins que els casos Clotilde, ITV, Mercuri, espionatge, Adigsa i Palau no estiguin fora del Parlament no arribarem a acords contra la corrupció amb CiU”, ha avisat.

Des de la CUP, el diputat Quim Arrufat ha considerat que la solució no passa per “delegar” els càrrecs i les funcions que Oriol Pujol té en el partit i en el Parlament sinó que cal que “deixi de cobrar un sou públic” i, per tant, renunciï a l'acta de diputat fins que s'aclareixi la seva inculpació. De fet, la CUP considera que aquest gest de deixar l'escó l'haurien de fer tots els diputats imputats en algun cas de corrupció política que encara segueixen al Parlament de Catalunya.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.