Política

El jutge atribueix a CDC tràfic d'influències en el cas Millet

El magistrat Josep Maria Pijuan desestima el recurs del partit d'Artur Mas contra la declaració de responsable civil en el cas Palau

Ferrovial hauria pagat més de 3,2 milions en comissions

Gairebé quatre anys després que s'engegués la investigació judicial del cas de l'espoli del Palau de la Música, el jutge instructor Josep Maria Pijuan va fer pública ahir una resolució en què incorpora un nou delicte al catàleg d'infraccions penals descobertes i que afecta de ple en la sospita que Convergència Democràtica de Catalunya es va finançar de manera irregular a través dels diners que passaven per les mans de Fèlix Millet. En concret, el jutge considera que hi ha indicis per vincular la formació política a un delicte de tràfic d'influències que hauria tingut com a conseqüència l'enriquiment de CDC amb fins a 3,2 milions d'euros provinents del cobrament de comissions a l'empresa constructora Ferrovial en compensació per l'obra pública adjudicada. La resolució del jutge d'instrucció 30 respon a un recurs presentat pels advocats de CDC, que demanaven que es deixés sense efecte una resolució anterior en la qual es va declarar la formació política responsable civil subsidiària a títol lucratiu en el cas del Palau. El magistrat ja va xifrar aleshores en 3,2 milions d'euros la quantitat del lucre i va ordenar a CDC el pagament de la fiança corresponent. Per fer front al pagament, el partit va presentar com a aval l'edifici de la seu nacional a Barcelona.

Després d'examinar els arguments dels advocats de Convergència, el jutge Pijuan sosté que s'ha de mantenir la declaració de responsabilitat civil contra el partit i li atribueix els delictes de tràfic d'influències –sense personalitzar-ho en cap imputat– i apropiació indeguda.

La trama de finançament irregular que s'amagaria rere el cas del Palau té el seu origen en l'adjudicació d'obra pública a Ferrovial durant els últims anys dels governs de Jordi Pujol. Tot i que aquests concursos estan sota sospita, el mateix jutge diu que “no hi ha indicis que les adjudicacions d'obra pública a Ferrovial Agroman SA s'hagin fet contravenint la llei i que, per tant, siguin adjudicacions irregulars”.

El magistrat deixa clar que pels concursos “no s'imputen els delictes de prevaricació ni falsedat documental”, però sí que considera que “tot això no és obstacle per a l'existència d'indicis d'un presumpte tràfic d'influències que hauria afavorit aquestes adjudicacions”.

Aquest tràfic d'influències hauria tingut com a objectiu, segons el jutge, el pagament de comissions del 4% de l'obra adjudicada a Ferrovial que l'empresa hauria fet arribar a CDC a través del Palau de la Música, simulant un gran patrocini. Per la seva participació com a intermediaris en aquest trànsit de diners, Fèlix Millet i Jordi Montull s'haurien quedat un 0,5 dels diners i el 3,5 restant hauria anat a les finances de la formació que lidera Artur Mas. Pel que fa a Millet i Montull, aquests es van repartir la seva part de la comissió amb una proporció invariable de 80 a 20. Per tot això, el magistrat considera que “hi ha indicis de desviament de diners” dels comptes del Palau als de Convergència “mitjançant entregues opaques de diners en efectiu”. En l'entrega dels diners, el magistrat distingeix dues quantitats; 2,3 milions d'euros entre els anys 2002 i el 2008, i 0,9 milions d'euros entre el 2007 i el 2009. Aquesta última correspon als diners que el Palau hauria pagat amb factures falses a empreses per uns treballs que, de fet, van fer per a CDC.

El jutge repassa la gran quantitat de proves documentals i declaracions de testimonis que permeten sostenir les sospites del tràfic d'influències. Per exemple, cita la declaració d'una de les exsecretàries de Millet, Cristina Torroella, que va relatar que les visites de l'extresorer de CDC, Carles Torrent, al Palau, eren molt freqüents, tant que fins i tot ella s'havia après de memòria el número de telèfon del despatx de Convergència.

Sobres “gruixudets”

A partir d'aquest testimoni, Josep Maria Pijuan diu que les visites de Torrent al Palau eren per recollir-hi diners en efectiu i recorda que Torroella havia vist sobres “ gruixudets” plens de bitllets de 500 euros.

L'escrit fet públic ahir ja va ser contestat per CDC que va anunciar que hi presentarà un recurs a l'Audiència de Barcelona. Això no aturarà el procés i s'espera que el jutge dicti aviat la resolució d'obertura de procediment abreujat, que inclourà el detall de la llarga investigació duta a terme i que xifra l'espoli en 24 milions d'euros. També haurà de detallar, segons el seu criteri, quines de les 25 persones que ara hi ha imputades acabaran anant a judici.

LA FRASE

De la instrucció resulten indicis de desviament de diners a CDC amb entregues opaques en efectiu
Josep Maria Pijuan
jutge instructor del cas millet

El magistrat posa cognom a Daniel i colla Garicano

A la voluminosa causa del cas Palau hi ha dos documents intervinguts a Millet i Montull en què, amb la referència Daniel, s'hi fan constar diverses quantitats econòmiques. En múltiples ocasions s'ha relacionat aquest Daniel amb el Daniel Osàcar, extresorer de CDC, tot i que aquest ho ha negat sempre i que, aparentment, l'únic lligam entre l'un i l'altre Daniel és la coincidència en el nom. Però pel jutge Pijuan hi ha molt més que aquesta coincidència, i en la resolució feta pública ahir assegura que “aquesta menció a Daniel correspon, sense cap mena de dubte, a l'imputat Osácar”. I justifica aquesta afirmació per diverses anotacions trobades en la documentació que es va intervenir a Gemma Montull, exdirectora financera del Palau i també imputada en el cas, al costat del seu pare.

En un altre moment de la resolució, el jutge cita Rosa Garicano i afirma que per ella passaven totes les factures del Palau i que coneixia el sistema de doble facturació que tenia com a finalitat desviar una part dels diners amb una finalitat il·legal. Rosa Garicano també està imputada en la causa.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.