Política

Els municipis de l'AMI aposten per la revolta fiscal

L'executiva es reuneix a Olot i acorda que les 701 entitats municipalistes ingressin l'IVA i l'IRPF a l'Agència Tributària de Catalunya

Fa una crida perquè ciutats i empreses segueixin l'exemple

Les 701 entitats municipalistes de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) practicaran en bloc la sobirania fiscal i ingressaran l'IVA i l'IRPF a l'Agència Tributària de Catalunya. Aquesta setmana ho comencen a fer deu municipis –alguns en el marc de la campanya Catalunya diu prou– i hi haurà un degoteig sostingut fins al juliol. Avui, representants de l'AMI, amb el seu president al capdavant, l'alcalde de Vic, Josep Maria Vila d'Abadal (CiU), es reuneixen amb el president de la Generalitat, Artur Mas, per fer-li-ho saber i sobretot per reclamar-li que busqui la manera de fer-ho efectiu.

És un pas més del full de ruta de l'AMI, la qual dóna suport al procés iniciat pel govern i pel Parlament cap a la independència. L'AMI, que ahir va reunir a Olot el seu consell executiu, va acordar demanar als empresaris catalans i a la resta de ciutadans que s'afegeixin també a la sobirania fiscal. “Necessitem que els diners passin per l'Agència Tributària de Catalunya, encara que després vagin a Madrid, perquè, quan diguem prou, el govern del país sàpiga amb què pot comportar”, va indicar. L'AMI farà arribar un model de moció per a la sobirania fiscal a tots els ajuntaments de l'associació. Vila d'Abadal va fer una crida a la resta d'entitats municipalistes que lamenten l'espoli fiscal al qual està sotmès el país a afegir-se a aquesta iniciativa.

Preguntat sobre l'efectivitat d'aquesta mesura, va dir que li consta que el govern està preparant les eines d'estat. El president de l'ens va explicar també que l'executiva de l'AMI demanarà al govern espanyol que suprimeixi la subdelegació de Catalunya, perquè ja hi ha les institucions que calen i seria una bona manera d'estalviar.

A més, li reclamarà la retirada de tots els contenciosos interposats contra ajuntaments catalans per temes relacionats amb el sobiranisme –els declarats exclosos del regne d'Espanya, els qui no han retirat la bandera espanyola, etcètera–.

A la reunió d'avui, Vila d'Abadal traslladarà a Mas la voluntat de l'AMI de treballar colze amb colze en el procés cap a la independència i de fer que el referèndum se celebri com més aviat millor. Però si això no és possible, el president de l'AMI aposta per una declaració unilateral de la independència. “Si Espanya prohibeix la consulta de totes les maneres i s'esgoten els passos del procés iniciat pel Parlament, faríem els passos necessaris”, va dir.

L'AMI aplega 701 entitats municipalistes, que representen el 39% de la població de Catalunya. Vila d'Abadal va retreure al PSC, el PP i i ICV de frenar que els municipis amb més població del país s'afegeixin a l'AMI –hi ha d'haver un acord de ple i ha de ser per majoria absoluta–. En aquest sentit, va denunciar que, a Reus, no va prosperar l'adhesió a l'AMI per pressions d'un partit als seus regidors.

Finalment, l'executiva de l'AMI ha acordat donar suport a la campanya Un llibre, una roda i l'estelada per aquest Sant Jordi i ha programat un acte a Vic a favor de la llengua dels Països Catalans.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.