Política

Islàndia vota els partits que la van dur al col·lapse

Els sondejos donen el triomf al centredreta, que va dur el país a la recessió

Càstig al centreesquerra, artífex de la recuperació

Una segona oportunitat. Aquesta és l'opció per la qual els islandesos s'haurien decantat en les eleccions legislatives celebrades ahir a Islàndia de confirmar-se els últims sondejos fets públics divendres, que apuntaven que els islandesos havien donat la seva confiança als partits de centredreta acusats d'haver arruïnat el país en dur-lo el 2008 al col·lapse econòmic. En els comicis d'ahir, en què la participació a les cinc de la tarda era lleugerament inferior a fa quatre anys, els partits tradicionals es van veure les cares amb noves formacions, sorgides de la mobilització popular del 2008 contra els abusos de la banca, que reclamaven un canvi després de la caiguda dels tres principals bancs.

Tomb que va materialitzar-se el 2009 quan els islandesos van donar l'esquena als partits de centredreta en favor dels de centreesquerra, ara castigats. Segona oportunitat, doncs, per al centredreta, que tornaria al poder quatre anys després d'haver-lo perdut, i càstig per al centreesquerra, tot i ser l'artífex de la recuperació econòmica.

I és que els sondejos apunten un clar triomf del centredreta i una caiguda en picat dels partits que formen la coalició de govern: l'Aliança Socialdemòcrata de la primera ministra sortint, Jóhanna Sigurðardóttir –que no aspira a la reelecció–, i el Moviment Esquerra Verda.

Segons els sondejos, el conservador Partit de la Independència de Bjarni Benediktsson, de 43 anys, seria el guanyador amb el 27,9% dels vots, mentre que el centrista Partit Progressista de Sigmundur David Gunnlaugsson, de 38 anys, seria segon amb el 24,7%. A distància se situaria l'Aliança Socialdemòcrata, que quedaria relegada a un tercer lloc amb el 14% de vots, 15 punts menys que el 2009, seguida del Moviment Esquerra Verda (10%). Just darrere seu i amb el 6,6% dels vots hi hauria Futur Brillant, un partit nou liderat per l'alcalde de Reykjavík, l'humorista Jón Garr. El Partit Pirata també podria entrar en superar el 5% de vot requerit.

Els analistes apunten tres motius per explicar l'enfonsament del centreesquerra i la victòria dels partits de centredreta, tot i haver dut Islàndia a la recessió més important viscuda en les darreres dècades.

En primer lloc, el desig del centreesquerra que Islàndia ingressi a la UE, la qual cosa s'oposa frontalment a l'ampli sector de la població que viu de la indústria pesquera local, que tem que Brussel·les redueixi les seves quotes de captura. En segon lloc, apunten la disposició de l'executiu a negociar el deute extern, en contra dels desitjos de bona part dels islandesos, que prefereixen no pagar-lo.

La tercera causa i no menys important de la caiguda del centreesquerra, tot i haver estabilitzat les finances del país i haver reduït l'atur i la inflació, seria l'anunci amb què conservadors i centristes van anar ahir a les urnes de reduir fins a un 20% totes les hipoteques.

LA XIFRA

1,6
per cent
va créixer l'economia a Islàndia el 2012 durant el govern de centreesquerra i l'atur ha baixat al 4,7%.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.