Política

Els ajuntaments catalans deuen 5.512 milions als bancs

Van contractar el 2012 un deute viu de 411 milions més que l'any anterior

Barcelona és el que ha de pagar més, però, dels vint pobles que més deuen, el Vendrell té una mitjana per càpita superior

Els ajuntaments catalans van contraure el 2012 més de 411 milions d'euros més de deute viu que l'any anterior. El deute viu és aquell que contrauen els consistoris amb entitats financeres; és a dir, no és el total del que deu el municipi i, segons les dades del Ministeri d'Hisenda, continua creixent. La xifra inclou únicament el deute bancari dels ajuntaments perquè no entra a valorar el deute comercial de l'administració. El 2011, els municipis devien 5.100 milions als bancs, mentre que el 2012 es va tancar amb una xifra de més de 5.512 milions. Anant més enrere, el 2009 es devien 4.488 milions i el 2010, 5.135. Una progressió, doncs, que continua a l'alça. La situació econòmica municipal catalana, però, no és la més complicada de l'Estat, i en comunitats com ara l'andalusa o la madrilenya els ajuntaments estan força més endeutats. Per demarcacions, totes fan bona la tendència catalana, i augmenten el volum de diners que deuen. A les comarques de Girona és on el creixement és menor: no arriba als 7 milions respecte del 2011. Però, en canvi, Barcelona (247 milions), Tarragona (124) i Lleida (34) tenen augments molt superiors.

Barcelona és, lògicament, la població catalana que més diners deu als bancs. S'emporta una cinquena part del total del deute viu català, amb més de 1.100 milions. En el rànquing d'ajuntaments que més deuen la segueixen Reus, Tarragona, Sabadell, Lleida, Badalona, l'Hospitalet de Llobregat, Mataró i Terrassa, que superen tots els 100 milions. Gavà tanca la llista dels vint que més deuen.

Però hi ha un altre rànquing, que és el que resulta de dividir els diners que han de pagar als bancs pels habitants de cada població. Si es fa aquesta operació en els vint consistoris que més deuen, les posicions varien dràsticament: els habitants del Vendrell són els que més haurien de pagar. Fins a 2.342,59 euros cada ciutadà per liquidar el passiu. Barcelona, en canvi, baixaria fins a la posició catorzena, amb 726 euros per habitant. En els pobles petits, aquesta proporció es dispara. Per pocs diners que deguin, la ràtio per càpita es dispara perquè són pocs veïns. És el que passa a Aguilar de Segarra (8.344 euros per persona) que és el més alt, seguit de Capolat (6.300 euros) i Santa Susanna (4.699 euros).

LA XIFRA

8.344
euros per persona
haurien de pagar els veïns d'Aguilar de Segarra per liquidar el deute amb els bancs.

Andalusia i Madrid, al capdavant

Andalusia és la comunitat autònoma espanyola que té els municipis amb més deute per habitant. Aquest territori té un 20% de les poblacions més poblades de l'Estat, però acumula el 30% d'ajuntaments amb més deute per càpita. En el cas dels municipis, l'Ajuntament de Madrid bat tots els rècords: deu 7.429 milions d'euros. És a dir, una cinquena part de tot el que deuen els ajuntaments de l'Estat, i que puja a 35.290 milions en total. A Madrid, cada habitant hauria de pagar 2.298 euros. Una gran diferència amb Barcelona. És la segona població de l'Estat que més deu a les entitats bancàries, però no arriba als 1.200 milions. Quant a volum, els segueixen València (975 milions), Saragossa (882) i Màlaga (784). Tarragona ocupa la posició 15 a
la llista de les 52 províncies espanyoles; Lleida és en el lloc 22 i Girona, en el 36.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.