Política

L'anticatalà furibund?

Monago nega que odiï Catalunya, però en una conferència a Barcelona carrega contra la Generalitat i l'independentisme

Cap alt representant del PP català assisteix a l'acte

El president extremeny, José Antonio Monago (PP), sempre ha estat obsessionat amb Catalunya i sovint se li escalfa la boca quan parla del govern o la Generalitat. “Si tens collons, m'ho dius a la cara”, va etzibar a l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, quan aquest va posar en qüestió el TAV extremeny. També es va burlar del referèndum d'autodeterminació i el va comparar amb una consulta sobre el vestit tradicional de la seva comunitat. I ara ha censurat amb duresa que Catalunya pugui tenir un sostre de dèficit asimètric, tot i ser un territori “incomplidor”.

Ahir Monago va aterrar a Barcelona en el marc d'una conferència del Fòrum Europa-Tribuna Catalunya i en un primer moment va intentar ser conciliador. “Tinc més familiars aquí que a Extremadura”, va assegurar, i tot seguit hi va afegir: “No sóc l'anticatalà furibund que es dibuixa en ocasions.” També va recordar que és aficionat del Barça, com els dos anteriors presidents d'Extremadura, i que defensa els catalans, però no el seu govern. A partir d'aquí va treure el fuet i va començar a repartir a tort i a dret. La Generalitat, l'independentisme, els partits polítics i el dret a decidir. Ningú se'n va salvar: que Catalunya viu els últims anys en un “estat d'excepció” que l'està allunyant d'Espanya i d'Europa; que les retallades en l'àmbit social són culpa del sobiranisme; que l'executiu de Mas ha de tenir més “altura de mires” i canviar el full de ruta perquè els ciutadans se “n'alegrarien”, etcètera. Fins i tot, va indicar que abans hi havia dirigents de “gran vàlua” a la Generalitat i que si hi fossin ara la situació milloraria. Una al·lusió a Jordi Pujol. “Els anys noranta Pujol va dir que el control del dèficit públic ha de tenir algunes compensacions; hi estic d'acord”, va ressaltar. Aleshores va aprofitar per remarcar que Extremadura ha fet un gran “esforç” per complir amb el límit i altres comunitats, entre les quals hi ha Catalunya, l'han ignorat. També es va vantar que la seva política ha permès abaixar impostos i va anunciar que l'IVA cultural es posarà al 13%. Un clar desafiament a Mariano Rajoy.

Catalunya no va ser l'únic blanc de les crítiques. Andalusia també va rebre quan Monago va instar els catalans a, en lloc de qüestionar la seva comunitat, “apuntar bé el tret” i mirar cap a Andalusia, que és la que “gasta més que no rep”. El PSOE andalús va respondre de seguida i el va acusar de ser “l'únic extremeny acomplexat amb Andalusia”.

Però Monago tampoc deu despertar gaires simpaties en el PP català, perquè cap alt representant va anar a l'acte i només hi era el president provincial, Antoni Bosch. Alícia Sánchez-Camacho ha retret més d'un cop al president extremeny la seva croada contra un nou finançament català.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.