Política

De Luna es nega a comparèixer al Parlament

La delegada comunica per carta a la presidenta De Gispert que no atendrà la petició de la comissió d'Interior

Desafiament institucional de la delegada del govern espanyol. María de los Llanos de Luna no atendrà la petició formulada el mes de febrer passat per CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP en el marc de la comissió d'Interior, i així ho ha fet saber a la presidenta del Parlament, Núria de Gispert. En la missiva, a la qual ha tingut accés aquest diari, Llanos de Luna no considera necessari donar explicacions sobre les seves funcions i les seves competències, que, segons afirma, “són de domini públic i estan establertes per la legislació vigent”. La resposta de la delegada s'ha traslladat a la comissió d'Interior, que haurà de decidir si insisteix en la petició de compareixença o si, com indica el reglament de la cambra, eleva la seva queixa a una instància superior del govern de l'Estat.

Comissió d'Interior

La sol·licitud que Llanos de Luna s'ha negat a atendre la va formular el diputat d'ICV-EUiA Jaume Bosch el mes de febrer passat, i va tenir el suport de tots els partits a excepció del PP i Ciutadans, que hi van votar en contra. Se sol·licitava la compareixença de la delegada perquè informés, entre altres aspectes, de l'augment del nombre d'efectius de les forces de seguretat de l'Estat destinats a Catalunya, del paper dels serveis secrets en els episodis de guerra bruta que van sacsejar la campanya de les últimes eleccions al Parlament o de l'ofensiva contra diversos ajuntaments sobiranistes. En la missiva enviada a la presidenta del Parlament, Llanos de Luna afirma que la petició rebuda “no s'ajusta als termes de l'article 49 del Parlament”. L'apartat C d'aquest article estableix que les comissions poden sol·licitar la presència de representants d'administracions externes, sempre que sigui per tractar qüestions “que afectin les funcions del Parlament i els interessos de Catalunya”. I deixa clar que la petició ha de ser atesa.

Una altra comissió, la d'Afers Institucionals, va aprovar demanar la compareixença de la delegada. Va ser a finals de juny, just després que transcendís que va guardonar alguns membres de la División Azul en un acte celebrat a la caserna de la Guàrdia Civil de Sant Andreu de la Barca. La petició, que es va aprovar amb els vots de CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP, encara espera una resposta.

LES FRASES DE LLANOS DE LUNA

No em trobo en situació de poder donar compliment a la seva petició, a causa de la seva falta d'ajustament a la normativa vigent
Permeti que li expressi els meus dubtes en relació amb la necessitat d'informar el Parlament de les meves competències
La referida compareixença no té una justificació real que satisfaci els termes de l'article 49 del reglament del Parlament
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.