Política

POLÍTICA

Cap bandera a la façana de l'ajuntament de Banyoles

Han acabat les obres a la façana de la casa de la vila, que van permetre esquivar un requeriment de l'Estat, però ara l'equip de govern no pensa hissar cap bandera al balcó

El mes de febrer es va col·locar la bastida per fer unes obres de reparació de la façana de l'ajuntament de Banyoles que van obligar a despenjar les banderes que hi havia al balcó. L'inici dels treballs va ser molt oportú, perquè alliberava l'equip de govern (CiU i el regidor no adscrit Jordi Bosch, Barraca) d'una situació incòmoda: feia tres dies que s'hi podia veure la senyera, la bandera europea i l'espanyola, aquestes dues últimes, instal·lades arran d'un requeriment de la delegació del govern espanyol a Catalunya.

Des que Noguer va accedir a l'alcaldia (2007), la senyera no oneja sola de manera permanent a la façana (com passava amb els governs d'ERC), sinó que s'hi posa tan sols els dies de la festa major. Després de l'últim Sant Martirià (novembre del 2012), però, no es va treure, circumstància que probablement explica el requeriment del govern estatal per demanar que es complís la normativa. La irrupció de la rojigualda aquells tres dies a la façana de la casa consistorial va indignar una part dels banyolins, que es van mobilitzar.

Defugir polèmiques

Les obres es van acabar la setmana passada i, consegüentment, l'Ajuntament havia de prendre una decisió sobre les banderes. L'alcalde ja la va avançar ahir: “La façana quedarà així, tal com està”, va assegurar. Sense esmentar el mot bandera, hi va afegir: “No volem que sigui motiu de polèmica, no volem molestar ningú.”

Un lloc alternatiu

Descartada la façana per posar-hi cap bandera (tampoc la senyera), l'equip de govern està estudiant un lloc on poder hissar l'ensenya catalana sense que provoqui cap conflicte amb el govern de l'Estat. Noguer va insinuar ahir que una possibilitat –ja apuntada per ICV– és convertir la font de davant de l'ajuntament en un jardinet i instal·lar-hi l'ensenya. Es dóna la circumstància que al final de la manifestació del mes de febrer, en contra de la presència de la bandera espanyola a la façana, es va col·locar una estelada al capdamunt de la font del davant de la casa de la vila, que encara hi és. Una de les peticions que es van sentir en aquella manifestació va ser que l'estelada onegés al balcó.

LA FRASE

No volem que sigui motiu de polèmica, no volem molestar ningú
Miquel Noguer
ALCALDE DE BANYOLES (CiU)

L'edifici ha recuperat el to blanquinós original

La casa de la vila de Banyoles ofereix un aspecte rejovenit, després dels treballs de neteja de la pedra que cobreix la façana. Construït el 1926 a partir d'un projecte de l'arquitecte Josep Francesc Ràfols, la façana d'aquest edifici d'estil noucentista no s'havia reparat a fons des de feia almenys mig segle, van indicar ahir fonts municipals. Al marge de la brutícia que s'hi havia acumulat, bona part de les balustrades (baranes ornamentals) estaven deteriorades i hi havia risc de despreniment.

Les obres han consistit a netejar la superfície de la pedra aplicant un doll de sorra a alta pressió i en la substitució de les balustrades més malmeses. Ha costat uns 15.000 euros. No s'ha tocat, de moment, la façana de l'edifici annex, que dóna al carrer Alsius, però no es descarta que també s'hi faci una neteja a curt termini.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.