Política

L'Estat admet l'exclusivitat de la Generalitat en el món local

El govern de Rajoy vol obligar Catalunya a aplicar la seva llei de reforma tot i que l'Estatut no permet dubtes

C's ha demanat la supressió dels consells comarcals

Quan tot just fa quatre dies que l'Estat avisava la Generalitat que si volia rebre ajuts del fons de liquiditat o del pla de proveïdors havia d'aplicar obligatòriament la llei de governs locals, ara sembla que canvia de parer. No pas perquè no vulgui que Catalunya passi per l'adreçador de la llei estatal, sinó perquè admet que, en el món local català, poc hi té a pelar, perquè és competència de Catalunya. Ha estat a través del ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, que ha tramès un informe a la Generalitat en relació amb una proposició de llei presentada per Ciutadans en què proposa la desaparició dels consells comarcals catalans i la modificació del text refós de la llei d'organització comarcal de Catalunya. Segons aquest text, la proposta de Ciutadans consistiria a fer desaparèixer els consells per tal de reduir les estructures polítiques i administratives innecessàries, així com la burocràcia que han d'afrontar els ciutadans.

Personalitat jurídica

L'escrit que el ministeri ha tramès a la Generalitat fa un munt de consideracions, però acaba resolent que la Constitució preveu la possibilitat que siguin les administracions autonòmiques les que puguin crear o no aquest tipus d'ens. “Els estatuts d'autonomia podran establir circumscripcions territorials pròpies que disposaran de plena personalitat jurídica”, s'hi afirma. En el cas de Catalunya, això es fa més evident perquè l'Estatut català deixa clar que la competència exclusiva en matèria de món local –vegueries, ajuntaments, entitats municipals descentralitzades i consells comarcals– correspon a la Generalitat. De fet, aquest és l'argument que no s'ha cansat d'esgrimir el Departament de Governació, dirigit per la vicepresidenta Joana Ortega per oposar-se a l'aplicació de la nova normativa local estatal, que considera lesiva per al territori. En vista de les competències que li atorga l'Estatut, la Generalitat ja ha aprovat la seva pròpia proposta de regulació de l'administració local, que al setembre començarà el tràmit parlamentari. Des del govern recorden, coincidint amb l'escrit que han rebut arran de la petició de Ciutadans, que no s'entén com, d'una banda, l'Estat vol imposar el seu model recentralitzador a Catalunya i, de l'altra, admet que l'organització territorial correspon a la Generalitat.

La llei del govern estatal tampoc no aconsegueix suports fora de Catalunya. Ahir, la Federación Española de Entidades Locales Menores (FEEM) va anunciar mobilitzacions en contra de la proposta de l'executiu de Mariano Rajoy.

LA XIFRA

8.000
milions d'euros
sosté l'Estat que es podran estalviar en el món municipal si s'aplica la llei que ha aprovat.

LA DATA

09.2013
Al setembre
començarà el tràmit parlamentari de la llei de governs locals que ha enllestit la Generalitat.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.