Política

Madrid es vanta de la fuga d'empreses catalanes

El govern de la comunitat calcula que 1.060 factories s'hi han traslladat

Les empreses fugen de Catalunya cap a Madrid. Allà es paguen menys impostos i, a més, es compleix amb els objectius de dèficit que imposa el govern estatal. Aquesta, almenys, és l'explicació que el conseller d'Economia i Hisenda de la Comunitat de Madrid, Enrique Ossorio, dóna per argumentar que, segons les seves dades, 1.060 empreses hagin marxat de terres catalanes per establir el seu domicili a la comunitat governada per Ignacio González durant els darrers tres anys. L'eliminació de traves burocràtiques i una fiscalitat més baixa han estat els principals motius per atraure aquestes empreses, segons ell. “Madrid, des de fa molts anys, ha tingut molt clar que s'havien de treure traves als empresaris per crear un clima de confiança i seguretat”, va dir. I és que un altre motiu que va esgrimir és que Madrid no té òrgans superflus o ambaixades o defensors del poble.

El responsable d'Hisenda va informar que això ha passat amb un total de 4.954 empreses a tot l'Estat, però que d'aquestes un 21% estaven instal·lades a Catalunya. La resta procedien del País Valencià (784), Andalusia (763), Castella-la Manxa (639), Castella i Lleó (359), el País Basc (255), les Illes Balears (211) i les Canàries (203). De les vora de 5.000 empreses que han fet aquest procés, segons Ossorio, un 60% tenen una factura inferior al 5 milions d'euros, un 9,5% superen aquesta xifra i d'un 30% se'n desconeix la facturació. De les que superen els 5 milions, una quarta part venien de Catalunya. El responsable madrileny d'Economia no es va estar de fer comparatives entre totes dues comunitats posant en relleu que la inversió espanyola a l'exterior la lidera Madrid, amb 6.915 milions el 2012, mentre que la de Catalunya és de només 1.239 milions.

Però en les crítiques que va fer no es va limitar a presumir de la suposada superioritat de Madrid. També va criticar els seus, el govern del PP a l'executiu espanyol, i va explicar que ha enviat una carta al ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro. Li demana que reformi el model de finançament o que almenys suprimeixi les “trampes” que té l'actual, que va aprovar el PSOE, segons ell, amb la voluntat“d'asfixiar” Madrid.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.