Política

Un procés d'identitat nacional

Salvador Cardús: “A Catalunya la llengua no és motiu de trencament social, la conflictivitat és del tot artificial”

Joaquim Maria Puyal: “Els mitjans de comunicació han de ser garantia d'un joc democràtic”

El concepte d'“identitat” té set accepcions diferents al diccionari de l'Institut d'Estudis Catalans, cosa que probablement explica l'opinió del sociòleg Salvador Cardús quan diu que “la identitat és complexa perquè és canviant, oberta i múltiple”. Cardús va compartir ahir taula de debat amb el lingüista i periodista Joaquim Maria Puyal en el Fòrum de la Comunicació organitzat pel Consell de l'Audiovisual de Catalunya, el CAC.

L'objectiu era esbrinar quin paper exerceixen els mitjans audiovisuals en la construcció de les identitats col·lectives, i tots dos van coincidir que “els mitjans de comunicació influeixen en la societat però no són responsables de construir la seva identitat”. La conversa entre els dos professionals va girar al voltant de la necessitat que té qualsevol democràcia de tenir un espai de comunicació que “garanteixi a la ciutadania la capacitat de formar-se una opinió crítica”, i de la relació entre llengua i identitat, ja que, segons Cardús, Catalunya és un exemple de país que ha fonamentat la seva identitat en la llengua, i això li dóna molta flexibilitat. “Un individu té una llengua mare, però pot aprendre'n una de nova, identificar-s'hi i formar part d'una altra identitat lingüística”, va defensar. Joaquim Maria Puyal va posar l'accent en el “poc respecte” que els parlants de català tenen per la seva llengua: “El parlem malament sense cap rancúnia i, en canvi, ens fa vergonya no parlar bé l'anglès.” A més, hi va afegir que les llengües són un instrument d'utilitat i “poden conviure perfectament entre elles”. En aquest sentit, Salvador Cardús va fer al·lusió a la crítica d'alguns partits polítics al sistema educatiu català i va rebatre els seus arguments dient que “l'escola ja no és un lloc de construcció d'identitat; substituir Don Pelayo per Jaume I no canvia la identitat col·lectiva”.

Identitats en clau de futur

Els ponents van arribar a la conclusió que la identitat no es construeix, sinó que és un procés. “Avui en dia, la identitat és un lloc de trobada, no un lloc d'origen, perquè s'apunta cap al futur”, va destacar Salvador Cardús. Després d'una llarga trajectòria professional, Puyal va dir que no considera que hagi contribuït a cap identitat, sinó que els mitjans “funcionen com a mirall de la societat”.

En finalitzar l'acte, el conseller de la Presidència, Francesc Homs, va remarcar la influència dels mitjans en l'exercici de la llibertat, que, segons diu, “ja no només depèn dels governants, ara és el poble qui té instruments per exercir-la”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.