Política

Catedral amb estelada pels primers actes de la Diada a Girona

Les Nits de Torxes anunciades es van haver de suspendre en alguns municipis gironins per culpa de la pluja

Una estelada gegant projectada sobre la façana de la catedral va donar ahir el tret de sortida de les commemoracions de la Diada a Girona. La il·luminació de la catedral a partir de dos quarts d'onze de la nit va ser la sorpresa anunciada per Òmnium Cultural i que encapçalava els actes d'ahir a la capital de la demarcació.

A continuació, la programació incloïa un concert amb Cris Juanico a les escales de la catedral al final del qual (pendent de l'amenaça de pluja a l'hora que es va tancar aquesta edició) s'havia d'iniciar la Nit de Torxes per recórrer els carrers de la ciutat.

Les Nits de Torxes també estaven anunciades en diversos municipis de les comarques gironines, com Cassà de la Selva, Sant Feliu de Guíxols, Olot (un dels municipis on es va suspendre l'acte), Ribes de Freser o Ripoll. Altres ciutats havien apostat per actes més formals, com ara a Figueres, on la conferència institucional enguany era a càrrec de Màrius Serra.

Actes institucionals

Els actes institucionals dels consistoris i administracions gironins tindran lloc aquest matí. A Girona, el president de la Diputació, Joan Giraut; l'alcalde de la ciutat, Carles Puigdemont, i el delegat del govern de la Generalitat de Catalunya, Eudald Casadesús, encapçalaran l'acte institucional de commemoració de la Diada Nacional de Catalunya a les onze del matí, al pati de la Diputació de Girona (en cas de pluja l'acte es farà a la mateixa hora a l'Auditori Josep Irla).

A Figueres, l'Ajuntament i Òmnium Cultural organitzaran un any més l'ofrena floral al Monument als drets dels pobles, a les deu del matí a la plaça Frederic Marès. Sant Feliu de Guíxols homenatjarà l'antic president de la Generalitat a l'exili, Josep Irla, amb una ofrena floral al bust del president (a dos quarts de nou a la rambla Generalitat) i al cementiri municipal davant la seva tomba (a les nou del matí), abans de l'acte institucional que es farà a les onze a la plaça del Mercat.

A la vila de Ripoll els actes seran a la tarda i tindran un protagonisme destacat amb la presència del president de la Generalitat.

El president Mas a Ripoll

A les vuit del vespre Artur Mas presidirà un acte al monestir de Santa Maria de Ripoll amb una ofrena floral a la tomba del comte Guifré. Artur Mas presidirà l'acte institucional de la Diada Nacional de Catalunya a Ripoll, coincidint amb el fet que la vila ha estat escollida Capital de la Cultura Catalana 2013.

Serà la primera aparició pública del president Mas després de la celebració de la Via Catalana cap a la Independència. L'acte es tancarà amb un concert a càrrec de l'Orquestra de Cambra de l'Empordà i amb la participació de la Coral Capella Santa Maria de Ripoll i l'Associació de Pedrenyalers i Trabucaires de Ripoll.

AVUI A RIPOLL

20.00 h
al monestir de Santa Maria
ofrena floral del president Artur Mas a la tomba del comte Guifré.

AVUI A GIRONA

11.00 h
al pati de la Diputació
acte institucional amb el president de la Diputació de Girona, l'alcalde i el delegat del govern.

Actes de l'esquerra independentista a la plaça del Vi de Girona

Amb el lema Independència per canviar-ho tot, l'esquerra independentista gironina ha programat també els seus actes de la Diada avui a Girona. A partir de les dotze del migdia els actes –convocats per la CUP i l'organització juvenil Arran– començaran amb la cantada d'Els segadors a la plaça del Vi i continuaran amb la manifestació independentista. Posteriorment es farà un dinar popular i, després de la Via Catalana, un concert a la plaça Sant Pere.

E.C.

TV Girona connecta amb els trams de la Via i emetrà el concert a la Devesa

TV Girona se centrarà en la informació local dels actes de la Diada amb una atenció especial a la cadena humana a les comarques gironines. El canal emetrà, a partir de les 16 h, un especial amb connexions en directe amb els diferents trams de la Via, que inclourà Girona ciutat. A les 20 h hi haurà una edició especial de l'informatiu. Al llarg del dia s'emetrà el concert Catalunya Vol Viure en Llibertat i amb Dignitat (10 h, 12.45 h, 14.30 h i 20.45 h).

G.B.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.