Política

El Congrés fa un pas més per imposar els toros a Catalunya

El PP tomba les esmenes de CiU, ERC i ICV

Els grups denuncien el folklorisme i el nacionalisme ranci de la llei

El Congrés continua avançant en l'objectiu que les curses de braus tornin a Catalunya. Dos anys després que el Parlament decidís abolir els espectacles taurins, la majoria absoluta del PP va esquivar les esmenes de rebuig presentades per CiU, ERC, Esquerra Plural i Compromís i va aconseguir fer un pas més en la seva intenció de declarar els toros bé d'interès cultural. L'oposició va utilitzar tot tipus d'arguments per denunciar les maniobres del partit de Mariano Rajoy per atacar “una decisió legal i democràtica” de la cambra catalana, s'assegurava des de l'oposició, mentre que el ministre José Ignacio Wert aprofitava per defensar la futura llei de protecció de la fiesta basant-se en el seu “arrelament històric i cultural” i el seu component “econòmic i turístic”.

Precisament, els grups contraris a la norma no només van criticar la “salvatjada” de torturar animals i la invasió de competències que implica la maniobra legislativa del PP, sinó que també van posar en evidència la “decadència” del sector i el fet que avui es mantingui gràcies a les subvencions.

Montserrat Surroca, del CiU, va centrar el seu rebuig en la invasió competencial, mentre Laia Ortiz, d'ICV, posava l'accent en el fet que en al segle XXI encara es pretengui exalçar el maltractament animal. Per part d'ERC, Alfred Bosch emfasitzava, en diferents llengües, que “matar no és cultura”. També de forma general es destacava el folklorisme i el patriotisme ranci que impregna la iniciativa.

Un mercat més centralitzat

Mentre des de La Moncloa s'insisteix en el valor del diàleg amb la Generalitat, ahir no només van passar pel Congrés els toros, sinó una altra de les iniciatives més representatives pel que fa a l'intent recentralitzador de Mariano Rajoy: la unitat de mercat, per la qual es pretén homogeneïtzar les normes del consum intern. Nou formacions, entre les quals CiU, el PSC, ERC i ICV, van presentar esmenes de devolució, que van ser rebutjades pel PP, així que la tramitació no s'atura. Els diputats Josep Sánchez Llibre, Joan Rangel, Teresa Jordà i Joan Coscubiela van atacar durament els plans de Luis de Guindos.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.