Política

Santamaría anima a participar en el 12-O i exigeix “respecte”

La vicepresidenta reclama “sensatesa” i que s'evitin incidents

Insta Mas a complir la llei Wert perquè és una atribució estatal

Després de veure l'“èxit” de la cadena humana que va unir Catalunya durant la Diada –el ministre José Manuel García-Margallo és l'únic que es va atrevir a dir en veu alta aquest qualificatiu–, el govern espanyol va fer una crida ahir als catalans a participar en el 12-O, “un dia de celebració per a Espanya i per a tots els espanyols”, segons va dir la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría. La número dos de Mariano Rajoy va exigir “respecte” per als que surtin al carrer i “sensatesa” per evitar incidents a Barcelona.

Si bé en la ressaca de la Diada Santamaría va ser la pionera a La Moncloa a encunyar el concepte de la “majoria silenciosa” per aglutinar tothom que no prenia part a la Via Catalana, ahir no es va atrevir a desafiar aquesta mateixa majoria a fer sentir al carrer la veu de l'espanyolitat. Des de l'atac a la delegació de la Generalitat a Madrid, La Moncloa és conscient de l'efervescència de signe franquista i, tot i oposar-se a una proposició de CiU per criminalitzar l'exaltació del franquisme, estudia fixar aquest delicte en la reforma del Codi Penal.

Després de valorar que el 12-O “celebrem moltes coses”, Santamaría creu que és “exigible demanar respecte a tothom a l'hora de decidir com afronten aquesta celebració i, per descomptat, a qui en té el dret i vol celebrar-la”.

Davant el remor català d'insubmissió a la llei Wert, Santamaría va voler exigir a la Generalitat que respecti i compleixi una llei de competència estatal perquè “aquí les lleis ens obliguen a tots”.

Un miler de Mossos desplegats

Un miler d'agents dels Mossos d'Esquadra, juntament amb la Guàrdia Urbana, formen el dispositiu, ja en marxa des d'ahir a la nit, per vetllar per la seguretat i l'ordre públic durant el 12-O. Part dels agents controlaran la manifestació de la plaça Catalunya i també la mobilització convocada per la plataforma ultradretana España en Marcha, a Montjuïc. Democracia Nacional va presentar ahir recurs al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya contra la decisió d'Interior de no permetre una marxa dels ultradretans des de Sants fins a Montjuïc. El TSJC va donar la raó al govern i es va ratificar en la prohibició.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.