Política

Santamaría es vanta de no haver vist independentisme

La seva conclusió de la visita llampec a la seu barcelonina de Foment és que hi ha un clam a favor de “l'estabilitat i la convivència”

“Mas ha obert un procés que ni tan sols sap com tancar o acabar”

Un viatge llampec amb el pont aeri a Barcelona, el desplaçament en cotxe oficial des del Prat fins a la seu de Foment del Treball, un intercanvi de paraules amb l'empresariat català durant una entrega de premis i, finalment, el retorn en cotxe oficial per agafar un avió de tornada del Prat a Barajas és el treball de camp que va portar ahir la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, a concloure que l'independentisme no és palpable a la capital catalana. “El que jo vaig poder veure a Barcelona no...”, va dir, sense caure en la temptació de completar la frase per no alimentar una escalada verbal l'endemà de ser plantada per Artur Mas en disconformitat amb el protocol. Fonts de La Moncloa, però, van traduir més tard que, entre el que va poder escoltar en els discursos públics i en les converses privades a la seu de Foment, l'actual presidenta en funcions va retornar amb la convicció que el que hi ha a Catalunya és un clam “per l'estabilitat i per la convivència”.

Situada en l'ull de l'huracà per haver criminalitzat mig milió d'aturats com a defraudadors en una particular barreja estadística dels sancionats per mers oblits i els que delinqueixen cobrant la prestació i alhora una feina en B, Sáenz de Santamaría també es veu sota la pressió dels números en el front català. El motiu és que, veient la marea humana d'1,6 milions de catalans en la Diada, ella va encunyar l'apel·lació a la “majoria silenciosa” que s'havia quedat a casa, mentre que, arran dels entre 30.000 i 100.000 catalans unionistes aplegats a la plaça Catalunya el 12-O, va llançar una solemne apel·lació a Mas a “extreure lliçons” de la concentració.

Fugint d'estudi quan se li pregunta per què manté criteris dispars a l'hora d'analitzar les xifres –“Jo demanava respecte per poder-se manifestar [el 12 d'octubre], després ja es poden dir o opinar moltes coses”, va dir–, Santamaría sí que va voler compartir les impressions al natural que ha recollit en la seva visita llampec a la capital catalana i com a presidenta en funcions per l'estada de Mariano Rajoy al Panamà. “Faig una apel·lació a l'estabilitat i a ser prudents a l'hora d'obrir processos”, va dir recollint el sentiment que ella havia copsat in situ. “Són processos que després, els que els promouen, no saben ni tan sols com tancar o com acabar”, va etzibar a Mas. Si bé des de La Moncloa es manté que tant l'esperit de les intervencions públiques de Joaquim Gay de Montellà (Foment) i Joan Rosell (CEOE) com el de les converses privades que va mantenir Santamaría eren unívocs a favor de la unitat, l'accidental presidenta en funcions del govern espanyol va protegir les seves fonts. “Jo no explico les converses privades que mantinc, no sé si és un costum bo o dolent, però no les explico mai, tret que l'interlocutor em digui: «Escolta, explica-ho, que em va bé que ho expliquis»”, va confessar ahir Santamaría. D'això es dedueix que cap empresari català consultat li va demanar que airegés l'opinió que li va fer arribar.

“Igual que avui he presidit el Consell de Ministres”

El dia que la vicepresidenta espanyola estrenava la seva condició de presidenta en funcions en territori català –Mariano Rajoy està de viatge al Panamà, a la cimera iberoamericana–va coincidir amb una sonora plantada d'Artur Mas perquè no va ser ell l'encarregat de cloure l'acte. Segons va relatar ahir, Sáenz de Santamaría es va mantenir en tot moment al marge de qualsevol intent de negociar la primacia en el protocol a la seu de Foment. “És un acte que convoca l'empresariat català. M'hi van convidar i estic molt agraïda per la invitació. No era la casa ni de l'un ni de l'altre, sinó la casa de l'empresariat català i tots hi teníem alguna cosa a dir perquè tots allà som govern, cadascun en la seva part de competències”, va esgrimir restant aspror a la plantada, però deixant clar que la clausura era per a ella. “Igual que jo he presidit avui el Consell de Ministres, perquè des d'ahir el president és fora d'Espanya”, va remarcar.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.