Política

Els partits inicien converses per concretar la consulta

Les formacions polítiques volen definir les vies legals per poder fer el referèndum i afegir el PSC al consens per anar junts a Madrid

L'ANC es reuneix amb ERC i avui ho farà amb CiU i la CUP

Els partits polítics han començat a posar fil a l'agulla per concretar els termes de la consulta, d'acord amb el compromís a què van arribar CiU, ERC, ICV i la CUP en el debat de política general i que obliga a tenir enllestides a final d'any la data i la pregunta del referèndum, a més de les vies que podrien donar cobertura legal a la votació.

Tal com recull l'acord per a l'exercici del dret a decidir aprovat el 27 de setembre, el primer pas serà negociar amb Madrid i traslladar al Congrés dels Diputats les vies legals a través de les quals el govern de Rajoy podria donar suport a la consulta sense reformar la Constitució.

L'acord final ha de sorgir en el si de la comissió del dret a decidir, que actualment està centrada en les compareixences d'experts per trobar fórmules legals. Apressats ara pel calendari, els partits ja han començat a parlar.

A més de concretar les vies legals, paral·lelament hi ha un nou repte que les forces sobiranistes volen assolir; recuperar el PSC per al consens que es va trencar en el debat de política general. Com? Precisament a través de les vies legals que s'escullin per fer la consulta i que, segons consideren la resta de forces polítiques, haurien de ser perfectament compartides pels socialistes. Una d'aquestes és la via constitucional avalada per experts com ara Francisco Rubio Llorente i Javier Pérez Royo. Aquesta via es basa a aplicar l'article 92 de la Constitució perquè el govern espanyol delegui les competències per fer un referèndum. L'únic tràmit que s'hauria de modificar és la llei estatal de referèndums.

La segona via legal que se sol·licitaria a Madrid és el traspàs de les competències, d'acord amb l'article 150.2 de la Constitució. Un punt que ja es va incloure en el redactat de l'Estatut d'Autonomia aprovat el 2005 amb els vots de CiU, el PSC, ERC i ICV, tot i que no va passar el filtre de Madrid. Tanmateix, fonts de la negociació consideren que, si els socialistes hi van votar a favor fa vuit anys, també ho haurien de fer ara.

Fonts del PSC asseguraven ahir que no s'han afegit a les converses tot i que les escoltaran. Els socialistes consideren que la resolució per exercir el dret a decidir que van aprovar la resta de forces juga en contra de la consulta. “No es pot negociar amb Madrid amb tot cuinat des d'aquí”, explica un dirigent del partit. El PSC forma part de la comissió del dret a decidir.

D'altra banda, l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) també ha iniciat aquesta setmana una tanda de contactes amb els partits polítics. Ahir es van trobar amb ERC i avui fo faran amb CiU i la CUP. Tots tres partits conjuntament amb l'entitat són conscients que la petició a Madrid quedarà en paper mullat, ja que el govern de Rajoy no donarà permís per fer la consulta. Per això volen avançar en la concreció de la data i la pregunta, i, sobretot, en la llei catalana de consultes que s'elabora des del Parlament per donar cobertura legal a la votació. Les converses entre les formacions també inclouen avançar en la llei electoral per crear una sindicatura catalana, òrgan bàsic per fer la consulta.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia