Política

Schulz insta a no barrejar la consulta amb les europees

El president del Parlament Europeu es reuneix amb Mas i Navarro, però evita pronunciar-se sobre el repte sobiranista

Considera que es tracta d'un assumpte intern en què la UE no té res a dir

El president del Parlament Europeu, el socialdemòcrata alemany Martin Schulz, va saldar ahir la seva visita a Catalunya deixant una certesa: que, pel que fa al repte sobiranista que ara per ara acapara la política catalana, no es pensa mullar ni sota la dutxa. Schulz es va reunir primer amb el president Artur Mas i, després, amb el líder dels seus socis catalans del PSC, Pere Navarro, i va admetre que òbviament, amb tots dos va parlar del tema, però va evitar fer-ne cap valoració, i es va remetre una vegada i una altra al mantra que, en clau europea, la prioritat han de ser els fronts que afecten el conjunt d'Europa i no només algun dels seus integrants, com ara l'atur juvenil i “l'espiral catastròfica” de l'endeutament estatal.

El mutisme de Martin Shulz era d'esperar, per la polseguera que s'aixeca cada cop que algun líder europeu ha obert la boca per opinar sobre l'assumpte, i tenint en compte a més la proximitat de les eleccions europees del maig de l'any vinent, en les quals l'alemany serà el candidat del Partit Socialista Europeu (PSE) a presidir la Comissió. De fet, Schulz va demanar que ningú vinculi el procés sobiranista català amb els comicis europeus. En fi, que es tracta d'àmbits diferents i sense vasos comunicants, i que cada cosa s'ha de despatxar on i quan toqui, va dir de fet.

És el que va repetir des de bon matí, quan en un esmorzar conferència del cicle Fòrum Europa Tribuna Barcelona previ a la trobada amb Mas ja va remarcar que les relacions Catalunya-Espanya són un afer intern de l'Estat espanyol per al qual ni ell té propostes ni la UE, solucions, que s'han de trobar “dins el país”. I, salomònic, va cloure: “Digui el que digui, la meitat diran que estic contra ells i els seus interessos.” Va negar, això sí, haver rebut pressions: “A mi només em pot pressionar la meva dona”, va ironitzar.

L'ambivalència de Schulz va arribar al punt que ni tan sols va explicitar cap aval a l'aposta federalista dels de Navarro, que sí que el va secundar a ell a l'hora de demanar la desvinculació dels comicis europeus del sobiranisme. El president de l'eurocambra va recordar que, com a alemany, coneix “els pros i els contres” del federalisme, un sistema que va qualificar de “molt interessant”, però que no va voler dir si li semblava útil o no en el cas espanyol.

Tremosa, per la llista conjunta

Aliè a les crides de Schulz a no barrejar debat sobiranista i comicis europeus, l'eurodiputat de CiU Ramon Tremosa va insistir ahir a Catalunya Ràdio en la conveniència de presentar una llista conjunta amb forces favorables al referèndum, sobretot ERC, sempre que es concretin la data i la pregunta, perquè això, segons Tremosa, suposaria “un salt endavant” amb què “ens aproparíem a l'escenari escocès” i “la carpeta catalana es posaria sobre la taula a tot Europa”. Que, llavors sí, hauria de definir-se.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia