Política

L'AMI durà De Luna al jutjat perquè malgasta diners públics en el front antisobiranista

La delegada a Catalunya ha iniciat 184 processos contra ajuntaments

La falta de la ‘rojigualda' o l'aposta per la sobirania fiscal, el que més denuncia

Ho havien advertit fa un temps i ahir es va prendre la decisió. L'Associació de Municipis per la Independència (AMI) portarà la delegada del govern espanyol a Catalunya, María de los Llanos de Luna, als jutjats. Serà sota l'acusació de malversació de fons públics; és a dir, que ha gastat diners de tots els contribuents en la seva particular croada contra tot allò que fa tuf d'independentisme. L'acord es va prendre ahir en la trobada del consell directiu de l'AMI a Solsona, encapçalat per l'alcalde de Vic i president de l'entitat, Josep Maria Vila d'Abadal.

Segons les dades que va fer públiques ahir l'associació, De Luna ha emprès 184 processos judicials, dels quals els jutjats ja n'han desestimat catorze. Concretament, es tracta de 71 denúncies per sobirania fiscal, 60 per la guerra de banderes, 41 per declaracions de territori català lliure i sobirà i 11 pel pagament de quotes a l'AMI. Les denúncies contra aquells ajuntaments que a la seva façana no tenen penjada la bandera espanyola són les primeres que hi va haver. La llei de banderes de l'Estat els obliga a posar-la, però tradicionalment a Catalunya mai s'ha fet i això no havia estat cap problema, ni quan el PP havia governat amb majoria absoluta amb José María Aznar de president.

Front d'atac ampli

Posteriorment va obrir un front d'atac contra els consistoris que en els seus plenaris van aprovar mocions en les quals declaraven el municipi territori català lliure i sobirà. Es tracta d'una proposta que no té cap tipus de validesa legal i que molts ajuntaments han pres de manera simbòlica arran de la situació que viu el país. Un altre tema que la delegada ha portat davant dels jutges ha estat el dels municipis que proclamen la seva sobirania fiscal: paguen els seus impostos a l'Agència Tributària Catalana, que posteriorment els ingressa a l'espanyola. Vila d'Abadal va ser especialment crític amb la figura de De Luna: “La Delegació de l'Estat espanyol, en lloc de posar-nos obstacles, hauria d'estar al costat dels ajuntaments i ajudar-nos”, va dir.

L'actuació de De Luna ha estat polèmica no només per la seva dèria anticatalanista, sinó també perquè va participar en un acte en què es va homenatjar la División Azul, una entitat d'excombatents i nostàlgics de la unitat espanyola que va lluitar al costat de Hitler.

Un alcalde del PSC en el ‘nucli dur'

El consell directiu va escollir l'alcalde de Flix, Marc Mur (PSC), nou secretari en substitució de Josep Manel Ximenis, exalcalde de la CUP a Arenys de Munt. Vila d'Abadal va destacar la presència d'un membre del PSC en el nucli dur de l'entitat perquè, al seu parer, això reforça el pensament dins del PSC a favor del dret a decidir i també de l'independentisme. “No és pas casualitat que a l'AMI s'hagin adherit més de 80 municipis amb alcalde socialista”, va dir. La designació arriba en un moment delicat per als socialistes en la qüestió del dret a decidir.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia