Política

Rajoy: “La consulta no es farà perquè és anticonstitucional”

Rubalcaba assegura que coincideix amb el president espanyol en la manera com ha d'actuar l'Estat sense precisar-la

“Aquesta consulta és anticonstitucional i no se celebrarà.” Mariano Rajoy va ratificar ahir al vespre el que durant el dia van declarar diferents ministres, com els de Justícia i d'Interior: que el govern del PP no permetrà que tingui lloc la consulta perquè considera que està fora de la llei. “He jurat complir i fer complir la Constitució i les lleis, i els garanteixo que la consulta no es produirà. Això està fora de discussió i de negociació”, va declarar. El motiu que va adduir el president del govern espanyol és que “la sobirania d'Espanya és propietat del conjunt dels espanyols i ningú els pot privar del dret a decidir”.

Què farà el govern que encapçala Rajoy per impedir la consulta? El president espanyol no va aclarir si suspendria l'autonomia de Catalunya aplicant l'article 155 de la Constitució. “Això seria entrar en hipòtesis i la meva posició és prou clara. Ni puc ni pretenc negociar sobre la sobirania del poble espanyol.” I en referència al simposi Espanya contra Catalunya, una mirada històrica (1714-2014), va declarar que el seu plantejament és “fals” i “busca justificar la divisió”. “No és cert que no es valori ni s'admiri tot el que els catalans han aportat a la història comuna”, va afirmar.

Sense tractats europeus

Rajoy va fer aquestes declaracions acompanyat del president del Consell Europeu, Herman van Rompuy, a la sortida de la reunió a La Moncloa entre els dos dirigents. Van Rompuy va valorar que la data i la pregunta de la consulta constitueixen una qüestió interna, igual com ho havia fet una hora abans la Comissió Europea. Però Van Rompuy va advertir que una declaració d'independència deixaria Catalunya sense els tractats europeus: “Un estat nou independent seria un tercer país respecte de la UE i els tractats, des del mateix dia de la seva independència, no s'aplicarien a aquest territori.” Malgrat declarar-se neutral, va confiar que “Espanya es mantindrà com un país unit i fiable” dins la UE.

La posició de Rajoy va coincidir amb la que va manifestar el secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, poc després que Mas anunciés la data i la pregunta. Rubalcaba va assegurar que la consulta és en realitat “un referèndum d'autodeterminació” amb què els socialistes mai han estat d'acord, i va afirmar que Rajoy i ell comparteixen la mateixa posició respecte de la manera com han de reaccionar l'Estat davant d'aquesta situació, tot i que no la va precisar. “Deixem que el govern prengui les decisions que estimi oportunes”, va reclamar, i va acusar Mas de portar Catalunya “a un carreró sense sortida”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia