Política

El front contra TV3

Com a la resta de canals autonòmics, Hisenda li reclama l'IVA de manera retroactiva i, a més, està obligada al dèficit zero, mesura que no s'aplica a RTVE

L'Estat es manté inflexible amb la supressió de canals aprofitant l'entrada del 4G

Es qüestiona la pluralitat informativa dels mitjans

Són mitjans molestossegons el diputat Albert Batalla (CiU), i s'hi actua amb “decisions polítiques”

A principis d'agost, el govern de l'Estat va aprovar un paquet de subvencions per compensar els costos derivats de l'emissió simultània i de canvi de banda de múltiplex, amb la nova reantenització per l'arribada del 4G, l'any vinent. Les xifres van sorprendre els responsables de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) pels imports màxims d'ajuda que es preveien per a cadascuna de les corporacions públiques, tant estatals com autonòmiques. “No ens quadrava de cap manera”, va explicar el president Brauli Duart en l'última compareixença parlamentària. A RTVE se li assigna el màxim de 6,7 milions; Televisió de Galícia, 668.000 euros, i la tele de Castella-la Manxa, 550.000; en canvi per a TV3 la xifra era de 37.000 euros. Desglossades, totes les cadenes autonòmiques superen els 200.000 euros en subvenció, a excepció de la catalana. Duart va comparar la xifra –inicialment havien pensat a renunciar-hi com a mostra de disconformitat– amb el cost d'enviar l'equip d'informatius de TV3 per cobrir el referèndum d'Escòcia: 36.000 euros. “No estem disposats a renunciar ni a un euro” i “servirà per compensar”, va concloure.

Els números serveixen per exemplificar el tracte discriminatori a la CCMA. “TV3 i Catalunya Ràdio són mitjans molestos”, va incidir Albert Batalla, diputat de CiU al Parlament. Batalla va apuntar l'estratègia “per silenciar-los tant com es pugui” amb altres exemples recents com la supressió del múltiplex, la reclamació de l'IVA o “tacar la imatge de professionalitat i de pluralitat”; decisions “en molts casos polítiques” que afecten “molt directament” la qualitat i viabilitat dels mitjans públics catalans.

En realitat, el setge a la televisió pública va començar fa dos anys amb una mesura que va obrir la porta a la privatització de les cadenes autonòmiques o en el pitjor escenari, a la seva no-supervivència, com ha passat amb la valenciana Canal 9. El govern de l'Estat va aprovar una llei que obliga les teles autonòmiques a regir-se pel principi d'estabilitat pressupostària; és a dir, no poden tenir dèficit. La mesura no afecta RTVE, que té un deute acumulat de més de 700 milions. En un esmorzar amb la premsa aquesta setmana, el president de la CCMA va presentar els números de l'ens. “Hem fet els deures” va dir en relació amb l'estabilitat pressupostària. Els riscos de futur per Duart són, però, també econòmics i emmarcats en un “canvi de criteri, no de llei”. Hisenda exigeix a la Corporació que torni l'IVA deduït el 2012 i 2013, malgrat que la liquidació ja havia estat acceptada pel Ministeri. Així mateix, ha paralitzat el pagament a la CCMA de l'IVA pendent de retorn de part del 2013 i del 2014. Amb aquest canvi de criteri, la suma d'aquestes actuacions representa un impacte global negatiu de 80,5 milions d'euros. Duart està disposat a portar el conflicte als tribunals europeus però enguany ha de demanar una dotació extraordinària al govern de 35 milions per afrontar el deute amb Hisenda.

Procés recentralitzador

La reclamació de l'IVA –que també afecta la resta d'autonòmiques i també les teles municipals– són mesures que posen en perill la continuïtat de mitjans i s'emmarca en el viratge recentralitzador del PP. En aquest mateix escenari s'inclou la retallada de múltiplexs –permet encabir-hi quatre canals de tele– arran de la implantació, seguint normativa europea, del 4G. La supressió d'un múltiplex a TVC és un altre dels factors de risc. Duart va recordar que en el cas de RTVE se li ha mantingut el mateix nombre de múltiplexs a Catalunya allotjant els canals en un altre espectre de la banda. L'impacte de la tele estatal és molt menor: a 9 d'octubre La Sexta (6,8%) supera en audiència TVE (6,1%); TV3 és líder amb un 13,8. En relació amb el múltiplex, la posició de la CCMA és la de no renunciar a cap dels canals.

Les crítiques a la pluralitat informativa de TV3 han estat constants i repetitives per part del PP i C's i amb matisos quan han preguntat des del PSC i d'ICV. En relació amb l'última Diada, la diputada del PSC Núria Parlón va considerar que hi havia hagut una “vulneració del llibre d'estil” quan es va fer una crida a la mobilització ciutadana. Duart ha defensat sempre la cobertura com la que “pertoca” en “situacions d'aquestes característiques” i s'ha remès als informes del CAC. Abans de l'estiu, Duart va fer públiques unes altres dades que posaven de manifest la sobrerepresentació de Societat Civil a TV3 i Catalunya Ràdio: l'entitat unionista, de 350 socis, havia aparegut, en entrevistes, onze cops en tres mesos.

El català
Hi ha entre un 20 i un 21% de consum audiovisual en català. Si es tanquen canals amb la supressió del múltiplex a TV3 la llengua en sortirà perjudicada
10
punts de quota de pantalla
és el que ha perdut TVE en deu anys a Catalunya. A partir del 2010 les audiències s'han fragmentat arran de l'augment de l'oferta amb la TDT. TV3 n'ha perdut 6,4.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia