Política

31.626 voluntaris per fer què?

Les persones que col·laborin en el 9-N hauran de ser membres de les meses o coordinar la logística de l'edifici

El govern qualifica d'èxit l'elevat nombre d'inscripcions

El registre es tancarà dilluns vinent

Els voluntarisno cobraran i el pressupost de la nova consulta serà inferior als cinc milions d'euros

“La implicació dels ciutadans ha estat un exemple contundent que demostra que la gent vol votar.” La vicepresidenta, Joana Ortega, va subratllar ahir l'èxit de la campanya de captació de voluntaris que, al vespre, ja eren 31.626. El Departament de Governació havia calculat que se'n necessitaven uns 20.000 per poder cobrir totes les necessitats, però des d'un primer moment es van veure desbordats. Divendres passat es van obrir les inscripcions i en un dia ja es va arribar als 12.000 apuntats. El dilluns a les dotze del migdia es tancarà el registre –es pot fer a la pàgina web www.participa2014.cat – i a partir de dijous es començaran a comunicar les funcions dels voluntaris. D'aquestes 31.626 persones, n'hi ha 6.120 que són funcionaris.

Però exactament, què haurà de fer aquest col·lectiu? La gran majoria hauran de ser membres de les meses electorals, on hi haurà un president i dos vocals, que s'hauran d'encarregar d'obrir les taules de votació, registrar els votants, comptabilitzar les paperetes o preparar la documentació un cop hagi acabat la jornada. També hi haurà la figura del gestor, que tindrà un perfil més tècnic i que probablement anirà a càrrec dels funcionaris. Haurà de coordinar tres meses i una de les seves principals tasques serà donar suport al president i els vocals, informar de les dades de participació o custodiar el full de resultats. Als locals amb més urnes hi haurà un tercer actor, el denominat coordinador. En aquest cas estarà per damunt dels gestors i haurà de controlar l'organització de les cues o la documentació. Finalment, hi haurà els suplents. Al començament no s'havia previst que hi hagués aquest càrrec, però com que el nombre de voluntaris ha anat creixent s'ha decidit crear-lo.

També hi haurà el coordinador del local de participació, que s'emmarca fora del procés i que serà la persona que obrirà i tancarà l'equipament i definirà els circuïts i els accessos d'entrada i sortida.

Per poder ser voluntari cal tenim, com a mínim, 16 anys i el graduat escolar o equivalent. Una altra condició indispensable és disposar d'un telèfon mòbil operatiu durant tota la jornada. Els catalans a l'exterior també es poden fer voluntaris, però el mecanisme és diferent. Han d'omplir un formulari al web de la secretaria d'afers exteriors de la Generalitat i enviar-lo al lloc de l'estranger on han de votar.

Diversos diputats catalans ja s'han adherit a la campanya. Uns dels primers a fer aquest pas van ser els càrrecs parlamentaris d'ERC –diputats al Parlament, Congrés, Senat i Brussel·les– per demostrar, en un moment de crisi amb el govern, que estan al costat del 9-N.

Aquests voluntaris no cobraran cap retribució i, per tant, la Generalitat no haurà d'assignar cap partida econòmica per pagar els membres de les meses, com en l'anterior consulta, ni tampoc s'hauran de compensar els ajuntaments. En l'antic 9-N el pressupost era de gairebé 9 milions d'euros i ahir Ortega no va voler donar la xifra exacta de les despeses que ara s'hauran de cobrir. L'únic que es va limitar a dir és que serà inferior al capítol que estava pressupostat en els comptes de la Generalitat, que era de cinc milions d'euros.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia