Política

Albiol passa a l'amenaça

L'alcalde de Badalona adverteix l'oposició que forçar el relleu del gerent de Badalona Comunicació tindrà conseqüències

L'oposició li dóna 48 hores per destituir Saltiveri, però Albiol diu que no ho farà

Era qüestió d'hores que els grups de l'oposició de Badalona (PSC, CiU i ICV-EUiA) acordessin el nom de la persona que havia de substituir el conseller delegat de Badalona Comunicació, Alberto Fernández Saltiveri, l'home que controla, en nom de l'alcalde, els mitjans de comunicació municipals (TeleB, Ràdio Ciutat de Badalona i un butlletí mensual). Ahir al matí es van trobar els representants de les diferents forces polítiques per pactar el nom del nou responsable. O aquesta era la voluntat que tenien fins i tot el dia abans.

Però, en lloc d'un nom, el que va sorgir de la trobada va ser l'acord per donar a Xavier Garcia Albiol, el polèmic alcalde del Partit Popular, un marge de 48 hores perquè sigui ell qui destitueixi Fernández Saltiveri i proposi una persona alternativa. La idea de donar un marge de maniobra a l'alcalde arriba després que, segons sembla, l'oposició intuís que Albiol estava disposat a fer-ho (sempre és millor un conseller delegat pactat que no pas un d'imposat), però el batlle badaloní va deixar claríssim ahir que no pensa destituir ningú “perquè no hi ha motius per fer-ho”.

Els esdeveniments de les últimes hores no deixen d'estar envoltats d'una certa polèmica, ja que l'ultimàtum de l'oposició també ve precedit per una sèrie d'amenaces que tant l'alcalde com persones de la seva confiança haurien traslladat als tres grups que s'han unit per impulsar el relleu de la persona que va protagonitzar la censura d'un fragment de L'estaca durant la clausura del festival Filmets.

Amenaces que van ser la reacció, sembla ser, a la confirmació que l'oposició no faronejava i que ahir mateix havia de fer l'últim pas abans de convocar la junta general de Badalona Comunicació (primer moviment per propiciar el canvi de majoria al consell d'administració de l'empresa municipal i fer des d'aquí el relleu del seu màxim responsable). Fonts de l'oposició confirmen que van rebre trucades amb missatges del tipus “si feu cessar Saltiveri ateniu-vos a les conseqüències” o directament amb l'amenaça de veure com l'alcalde actuava sobre els grups municipals, retallant o eliminant l'assignació mensual de diners o fent cessar algun càrrec de confiança dels que té l'oposició. Un moviment que s'inclou entre els poders que té un alcalde.

“No acceptem amenaces”

Tots els grups de l'oposició han censurat les formes emprades pel PP i han assegurat que, actuant així, Garcia Albiol no els farà variar d'estratègia. Per això, tant CiU com PSC deslliguen la decisió de donar-li 48 hores de les amenaces rebudes. Cal recordar, sostenen, que aquesta va ser la primera petició que l'oposició va fer arribar a Garcia Albiol, un cop el músic Martí Serra va fer públic que Fernández Saltiveri havia intentat censurar el tema de Lluís Llach.

Jordi Serra ha admès que existeix l'acord de l'oposició per donar un marge de 48 hores a l'alcalde i ha recordat que, si fos per ell i pel seu partit, el canvi de conseller delegat de Badalona Comunicació estaria fet des de fa un any i mig, quan el seu grup va portar una moció al ple municipal amb aquest fi “per tal de canviar una política de comunicació descarada i sectària”. Però el document, aleshores, no va prosperar.

Serra no ha rebut cap trucada amenaçadora provinent del PP, però fonts del PSC reconeixen que se n'han produït, tot i que el receptor ha estat una altra persona. En qualsevol cas, el líder socialista no vol entrar a valorar què pot passar en el cas que d'aquí a dos dies Garcia Albiol no hagi fet cap pas amb relació a Badalona Comunicació.

El que passarà, si es dóna aquest context, ho explica el representant de CiU, Ferran Falcó: “Si l'alcalde no mou fitxa (com sembla que passarà), o si proposa una persona que no ens convenç o que representa el mateix de sempre, seguirem la ruta que ens havíem fixat.” Això vol dir, segons Falcó, que l'oposició, “o almenys CiU, no cedirà a cap amenaça de ningú”. Ni Falcó ni la resta de representants polítics volen donar detalls dels comentaris intimidatoris que han rebut, però no poden amagar les pressions que el PP ha mirat d'exercir sobre ells. El regidor d'ICV-EUiA, Àlex Mañas, ha deixat claríssim d'entrada que ICV-EUiA “no cedirà mai a cap xantatge”. Veu difícil arribar a un acord amb Xavier Garcia Albiol i consensuar el substitut d'Alberto Fernández Saltiveri: “Jo no sec amb xantatgistes”, subratlla. Mañas no vol valorar l'estratègia dels altres grups de l'oposició, però dóna a entendre que, si fos per ell, s'hauria continuat el full de ruta dels últims dies.

Mentrestant, l'alcalde de Badalona, Xavier Garcia Albiol, es va limitar ahir a reafirmar que no ha de destituir ningú de Badalona Comunicació (alguns companys del seu govern podrien arribar a discrepar de l'alcalde) i a assegurar que ni ell ni la seva gent han amenaçat els representants dels grups de l'oposició.

La possible cursa de les destitucions

Badalona podria entrar en una cursa de destitucions. L'oposició podria destituir l'actual conseller delegat de Badalona Comunicació. Aleshores caldria veure si el PP compliria la seva paraula. Si l'alcalde comença a destituir càrrecs de confiança del PSC, CiU i ICV-EUiA, aquests, automàticament, podrien contraatacar eliminant un altre peó d'Albiol, que només podria ser un altre conseller delegat. Per força hauria de ser el d'Engestur. Albiol pot continuar eliminant càrrecs de l'oposició, però, en tot cas, seria aquesta qui tindria a les mans l'escac i mat, amb una moció de censura.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia