Política

Mas defensa el procés davant del fiscal i el TSJC

El president de la Generalitat fa una crida a casar la legitimitat de la democràcia amb la legalitat davant de Romero de Tejada i de Gimeno, un dels que avaluaran la tramitació de la querella pel 9-N

D'ençà de la presentació de la querella contra Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau, no havien coincidit en cap acte públic. El president de la Generalitat va compartir ahir la mesa presidencial al Palau de la Generalitat en l'acte del Dia de la Justícia amb el fiscal superior de Catalunya, José María Romero de Tejada, que va signar la querella de la Fiscalia General de l'Estat, i el president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, Miguel Ángel Gimeno, que forma part de la terna que n'avaluarà l'admissió a tràmit. Mas va defensar el procés davant de Romero de Tejada i Gimeno amb una crida a “soldar” la legitimitat de la democràcia amb la legalitat de l'estat de dret. Va advertir, a més, que els que desajusten els dos conceptes porten “la situació al límit”. Ortega també hi era.

Mas es va saludar uns segons amb Romero de Tejada al final de l'acte. Fins aleshores no van interactuar públicament, tot i que, per proximitat física (seien de costat), sí que va conversar en alguns moments amb Gimeno. El president del TSJC avaluarà l'admissió a tràmit de la querella amb els magistrats José Francisco Vall (que és alhora ponent del cas) i Enric Anglada. Mas no hi va fer cap referència al llarg de la seva intervenció en l'acte de celebració del Dia de la Justícia. El president de la Generalitat, en canvi, va advertir que Catalunya “lluitarà” per tenir “capacitat de decisió pròpia”, amb l'argument que és una “voluntat transversal” del poble català que es manté des de l'edat mitjana.

El president de la Generalitat va insistir que el sistema autonòmic és objecte d'una involució: “Anem enrere com els crancs.” El president va esmentar l'intent “fallit” d'ampliar l'autonomia amb la reforma de l'Estatut i va culpar la retallada del Tribunal Constitucional d'haver fomentat la insatisfacció política que viu el país. “D'aquells vents vénen aquestes tempestes”, hi va afegir.

La presidenta del Parlament, Núria de Gispert, que va intervenir en nom dels exconsellers de Justícia que van ser guardonats ahir, va justificar la voluntat dels catalans de construir “un país nou”.

Després de la renúncia de la vocal de CiU al Consell General del Poder Judicial, Mercè Pigem, per haver estat sorpresa amb 9.500 euros en efectiu en el pas fronterer amb Andorra –CDC troba el cas “sospitós”–, Mas va agrair que el sistema judicial contribueixi a “fer un país més transparent i net”.

LA FRASE

Catalunya no es conforma ni es conformarà amb la involució de l'autogovern
Artur Mas
PRESIDENT DE LA GENERALITAT

El govern presenta el pressupost sense tenir soci

El govern donarà avui el vistiplau al pressupost del 2015. El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, presentarà uns comptes que mantindran el nivell de despesa d'aquest any i que, per primer cop, consignaran els deutes de l'Estat a Catalunya tot i no tenir-ne garantit l'ingrés. Malgrat que l'objectiu de dèficit fixat per Madrid és del 0,7% del PIB i Mas-Colell havia xifrat en 2.000 els milions que faltaven per quadrar els comptes, l'executiu d'Artur Mas ha optat per consignar els deutes estatals com a ingressos i no incrementar la retallada dels serveis públics. Els funcionaris i els interins, a més, recuperaran la paga extra i la rebaixa de sou i jornada, respectivament. CDC va insistir que intentarà pactar els comptes amb ERC, que ha donat per trencat el pacte de governabilitat per les divergències sobre el 9-N alternatiu, i el PSC va confirmar que no votarà a favor del pressupost perquè discrepa del full de ruta de Mas.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia