Política

Mas i Junqueras trenquen el gel per explorar un acord

El president de la Generalitat i el líder d'ERC aborden les plebiscitàries i constaten les diferències de partida

Acorden tornar-se a trobar i emprendre converses amb altres partits i representants de la societat civil

Es mantenen les diferències sobre la llista conjunta i les separades

Primer intent al màxim nivell per acostar posicions sobre les eleccions plebiscitàries. Artur Mas i Oriol Junqueras es van reunir ahir al matí a la Casa dels Canonges amb la predisposició mútua d'intentar arribar a un pacte tot i les diferències que mantenen sobre les llistes, el projecte de transició fins a l'estat català i el futur del pressupost de l'any vinent, que posarà a prova dimecres l'estat de salut de la relació entre els dos líders si no arriben abans a un pacte global que inclogui tant els comptes com els comicis. Després d'una hora llarga de reunió, segons fonts coneixedores de la conversa, Mas i Junqueras van tancar un calendari de reunions amb la premissa de la discreció per intentar arribar al màxim d'“acords”, en plural. Els dos líders obriran una tanda de contactes amb altres partits i representants de la societat civil per abordar l'escenari posterior al 9-N. La principal diferència es manté en l'articulació del front independentista: el president de la Generalitat insisteix en la candidatura conjunta sense sigles de partits i el líder republicà, en les llistes separades sota una denominació paraigua.

Mas i Junqueras, de fet, van solemnitzar els contactes entre els dirigents de les dues forces per mirar de llimar les discrepàncies i desconfiances que es van accentuar després de les respectives conferències. Tot plegat, mentre el conseller Andreu Mas-Colell i el diputat republicà Pere Aragonès capitanegen les converses sobre els comptes de l'any vinent, als quals Esquerra no vol donar suport i els vincula a les anticipades; de fet, s'han convertit en la principal palanca negociadora dels d'Oriol Junqueras, tot i que CiU insisteix a separar els dos fronts. CDC i ERC també intensificaran els contactes multilaterals per preparar l'escenari plebiscitari amb la resta d'actors polítics i de la societat civil.

Després de l'intent d'acostament entre els dos líders, l'entorn de Mas subratllava que “si es vol anar ràpid es pot”. Però insistia a emmarcar la immediatesa de les eleccions en la constitució d'una candidatura conjunta per convertir l'avançament electoral en un referèndum. Fonts de la Presidència insistien que les eleccions convencionals, amb llistes separades, toquen el 2016, fent valer la potestat exclusiva de Mas de dissoldre el Parlament. El president també ho va fer davant de Junqueras al Palau de la Generalitat.

Encallats en les llistes

Fonts d'ERC van assegurar que la reunió va anar “bé” i que va ser “cordial”, i ho consideren una “primera presa de contacte”. Constataven que no s'ha avançat gaire en les negociacions i que les posicions entre les dues parts continuen força allunyades. Junqueras reitera que les llistes paraigua són la fórmula que pot sumar més perquè poden arribar a convèncer els indecisos amb la independència. També va recordar al president Mas que la llista unitària no aconseguiria els resultats desitjats, com ho demostren totes les enquestes publicades, i, per tant, no és la millor opció. Segons aquestes mateixes fonts, Mas va arribar a reconèixer que la candidatura única potser tindria problemes per obtenir la majoria, però es va mantenir ferm en la seva aposta. Junqueras va reiterar la importància que els comicis se celebrin immediatament.

Diferències de projecte

Un altre punt de discrepància és la concreció dels fulls de ruta. Mas continua sense veure clar que es pugui exercir la independència des del primer moment en el sentit que ho defensa Junqueras, mentre que el líder dels republicans no està d'acord a celebrar dues eleccions (unes plebiscitàries i unes constituents) i un referèndum per ratificar la independència coincidint amb els segons comicis, al cap d'un any i mig.

Els dos líders també van debatre sobre el possible aval d'ERC al pressupost, però Junqueras va insistir que no hi donaran suport perquè és inaplicable i no té cap sentit aprovar-lo tenint en compte que les eleccions s'han de celebrar al cap de poc. Dilluns al matí s'acaba el termini al Parlament per presentar les esmenes de rebuig als comptes i a la llei d'acompanyament. Els republicans mantenen oberta la possibilitat de registrar la seva, fet que implicaria que la cambra catalana tombés els comptes de Mas i, per tant, forçaria una pròrroga pressupostària que qüestionaria seriosament la viabilitat d'un govern sense prou suport puntual per governar amb estabilitat ni socis parlamentaris permanents.

Tot i aquestes distàncies, el president d'ERC es mostrava convençut que s'arribarà a un acord: “Trobarem la manera d'entendre'ns per fer possible la independència i construir un nou país més just i lliure”, va ressaltar en una nota de premsa que, segons el govern, havia estat consensuada.

LES DATES

13.10.14
En la cimera de Pedralbes
es trenca l'acord pel 9-N. ERC dóna per trencat després el pacte de governabilitat.
17.12.14
El pressupost del 2015
se sotmetrà a la primera votació. ERC pot registrar les esmenes de rebuig fins dilluns.

Simó recela dels condicionants de Mas

La portaveu d'ERC, Anna Simó, va coincidir amb la CUP que condicionar l'avançament electoral a la llista conjunta és “segrestar el procés”. En una entrevista a Ràdio Euskadi, coincidint amb la seva intervenció al Parlament basc per parlar del procés català, es va mostrar convençuda que Artur Mas no actuarà així per allargar la legislatura i que serà flexible amb la seva proposta per a les plebiscitàries. “Serem capaços de posar-nos d'acord les forces independentistes i sobiranistes per traçar un full de ruta i convocar eleccions”, va dir. Insistint en la proposta d'Oriol Junqueras sobre les llistes amb un nom paraigua, la portaveu dels republicans va apuntar que els resultats que obtingui cada partit en les eleccions plebiscitàries és una qüestió “menor” perquè el que serà rellevant serà la suma dels vots i escons que aconsegueixin les candidatures independentistes. La també vicepresidenta primera del Parlament va insistir en la necessitat que les forces pactin un full de ruta i que cadascuna presenti després les seves propostes sobre els eixos bàsics del projecte nacional, social i de regeneració.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia