Política
JORDI VÁZQUEZ
PORTAVEU DE L'ASSOCIACIÓ KURDISCAT
“Estat Islàmic ataca Kobane també per orgull”
“Els gihadistes volen implantar un sistema jeràrquic, en què no hi ha igualtat social”
“El problema de Kobane és Turquia, que ha bloquejat la frontera i ajuda Estat Islàmic”
“Si volem la independència, també hem d'ajudar pobles en situacions similars”
“Catalunya no està prou sensibilitzada amb la guerra de Síria i l'Iraq”
Jordi Vázquez és portaveu de l'entitat Kurdiscat, Comitè Català de Solidaritat amb el Kurdistan. Defensen el model que aquesta nació asiàtica ha anat implantant al llarg dels anys de respecte i col·laboració amb les altres comunitats. El setge a Kobane ha disparat les visites al seu blog i les xarxes socials també han donat a conèixer la problemàtica.
Jordi Vázquez (Barcelona, 1971) és el portaveu de l'associació Kurdiscat, una entitat catalana que va néixer el setembre del 2013 i que defensa el nacionalisme kurd. Vázquez ja va formar part de grups que, des de l'esquerra independentista catalana, van donar suport al poble kurd durant els anys noranta.
Per què neix l'associació?
L'objectiu és informar en català sobre el que passa al Kurdistan. Som independentistes catalans i creiem que el nacionalisme sense internacionalisme és egoisme. Si volem la independència com a catalans, també hem d'ajudar els altres pobles en una situació similar. Les afinitats amb el Kurdistan són molt potents i és una nació que no trobava eco a Catalunya.
I arriba la guerra de Síria.
Ens hem trobat amb la guerra de Síria. Vam començar informant que s'estava trencant el procés de pau amb Turquia. Per nosaltres, és una idea global del Kurdistan, del nacionalisme kurd. A Síria s'han aplicat mesures socials molt diferents a les de la resta del Kurdistan, que no tenen a veure amb una qüestió social.
Quines? En plena guerra?
S'han aplicat les idees d'Abdul·là Ocalan ( líder kurd empresonat a l'illa d'Imrali, des del 1999), que va fer una evolució des del marxisme leninista maoista –per això, el moviment kurd té molta solidaritat d'aquest sector– cap al confederalisme democràtic, que és una aplicació de les idees de Murray Boockchin, fundador de l'anarquisme ecològic als Estats Units. La idea d'Ocalan és que els kurds puguin viure als quatre estats, en comunitats d'autogestió de base municipalista i en què es decideixi en assemblees populars. El 2012, es va començar a aplicar a Síria, per les circumstàncies de la guerra. Un altre aspecte és el paper de la dona.
Com ara el cas de les milícies femenines?
Són dones que formen part de les YPJ i que no poden mantenir relacions sentimentals amb les milícies masculines, perquè s'han de dedicar a la causa. La majoria són turques (un 60%). El 1986, es crea la primera milícia de dones kurdes, del PKK. I sempre té dos comandants: un home i una dona. Aquest model es va traspassar a Síria. Moltes noies turques també ho han fet servir per escapar dels matrimonis infantils: se'n van a la guerrilla i així tenen una vida absolutament autònoma.
Com viuen els kurds a Síria?
El 1963, els van treure tots els drets: la nacionalitat, la ciutadania, la possibilitat de contraure matrimoni i les terres. El 2000, el pare de Baixar al-Assad, Hafez, va prohibir que es pogués fer res en kurd, quan la llengua ja estava prohibida.
Per què ataca Estat Islàmic Kobane?
Estat Islàmic vol accedir a la frontera amb Turquia per vendre petroli. Van atacar Kobane al juliol, després de conquerir la ciutat de Mossul. Per mi, no és una qüestió estratègica, és un tema d'orgull i, sobretot, de model polític. Estat Islàmic és un sistema jeràrquic, amb un califa. No hi ha igualtat social. El 5 d'octubre és quan comença el setge. No va servir de gaire; per replegar les forces kurdes dins de la ciutat. La ciutat està gairebé destruïda. Les baixes d'Estat Islàmic a Kobane són terribles; les forces kurdes estan molt més entrenades i coneixen millor el terreny.
Quin és el paper de Turquia?
Turquia és aliada d'Estat Islàmic; està fent el doble joc. Com a occidentals, no podem caure en aquesta trampa: Turquia és el segon exèrcit de l'OTAN. El problema de Kobane és Turquia, que ha bloquejat la frontera i que ajuda Estat Islàmic. Hi ha moltes proves, fotografies, que els gihadistes arriben a Síria amb Turkish Airlines.
Quina rebuda tenen els vostres actes?
Molta gent que ve a les xerrades ja ho coneix; d'altra diu que no n'havia sentit mai a parlar. Es fa difícil parlar del Kurdistan; no és com Palestina, que té com un imant. La població catalana no està prou sensibilitzada amb el conflicte de l'Iraq i de Síria. Estem parlant de cinc milions de persones afectades. Des de Catalunya, no es mou res. Som tot el dia a Escòcia! S'ha de donar a conèixer i ara estem en aquesta fase.
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.