Política

Acord per culminar el procés

CiU i ERC pacten reforçar les estructures d'estat els pròxims mesos i celebrar les eleccions el 27 de setembre

Es presentaran per separat i amb un full de ruta comú cap a la independència

L'acord es podria traslladar als ajuntaments després dels comicis locals

El 27-S farà un any que Mas va signar el decret de la consulta
Mas i Junqueras subratllen
que s'ha refet
la unitat
El primer embat és la possible aprovació del pressupost

Després de setmanes d'estira-i-arronsa i dures declaracions a banda i banda, CiU i ERC van arribar ahir un acord que enforteix el procés i que, en paraules d'Artur Mas, el conduirà fins a la “victòria”. El punt nuclear d'aquest pacte és la convocatòria electoral pel 27 de setembre d'enguany, en què se celebrarà la “consulta definitiva” que ha de portar Catalunya cap a la independència. Els dos partits, amb el suport de les entitats civils, van acordar que hi concorreran per separat, i sense cap imposició sobre els independents, i amb un full de ruta comú que acabaran de tancar en les pròximes setmanes i que volen fer extensible a altres formacions com ara la CUP.

Des d'avui fins al 27 de setembre, les dues formacions treballaran per reforçar les estructures d'estat i el primer repte serà la possible aprovació del pressupost, que es debatrà al febrer en el ple, tot i que les negociacions encara no estan tancades.

Amb aquest consens, Artur Mas i Oriol Junqueras pretenen tancar les ferides que s'han obert els últims mesos i mirar cap al futur sense rancor. També esmerçaran esforços a intentar recuperar la confiança d'alguns ciutadans que es puguin haver sentit desorientats arran de la brega que hi ha hagut en el si del sobiranisme. En aquest sentit, els dos dirigents van reconèixer errors i van demanar disculpes a la societat. “Tot això ha estat un malson; s'ha refet la unitat”, assegurava Mas després de la cimera que hi va haver al Palau, en què també van participar els representants de l'ANC, Òmnium Cultural i l'AMI. “El clima de confiança és necessari per accelerar el procés”, ressaltava Junqueras.

L'entesa entre CiU i ERC ha estat possible després que les dues organitzacions hagin renunciat a alguns dels seus postulats. Mas no podrà configurar la candidatura unitària, ni tampoc defensar la llista transversal del president i que la resta de partits no incloguin independents, mentre que Junqueras es va mostrar d'acord que els comicis se celebrin al setembre, encara que sempre havia exigit que fossin al març per no interferir en les municipals i per no “espanyolitzar” el debat si eren massa propers a les eleccions estatals, com serà. Ahir, però, tots dos minimitzaven aquests enfrontaments anteriors i recordaven que per assolir un acord totes les parts sempre han de cedir en algunes de les seves pretensions. L'ANC, Òmnium i l'AMI també havien reclamat que la cita electoral fos al març i que el nou Parlament es constituís a la primavera. Tot i això, les tres associacions es van mostrar satisfetes i van qualificar l'entesa de guanyadora.

CiU i ERC, per tant, van acabar acceptant que els comicis fossin passat l'estiu, al setembre, però va ser Mas qui va acabar escollint el dia, amb el beneplàcit de la resta d'integrants de la reunió. El president va triar el 27 de setembre i ho va emmarcar en un simbolisme important: aquell dia farà just un any que ell mateix va signar el decret de convocatòria de la consulta del 9-N, que després va acabar convertint-se en el procés participatiu, i, a més, el primer dia de campanya electoral serà la Diada.

Però la unitat refeta entre Mas i Junqueras no només se situa en l'àmbit del 27-S. Per començar, el pacte d'estabilitat, que ERC havia donat per enterrat, continuarà vigent i les dues formacions es comprometen a “culminar” les estructures d'estat pendents, com ara la hisenda pròpia. Quant a l'àmbit parlamentari, també tenen la intenció d'enllestir algunes lleis en marxa, com ara la de la formació professional, la de la reforma del Servei d'Ocupació de Catalunya i la de la simplificació administrativa. Un altre punt destacat és que intentaran desllorigar la creació d'una administració electoral pròpia, al marge de la llei electoral, que és molt complicat que es pugui aprovar perquè, com va admetre el president, es necessiten unes majories molt qualificades. Altres mesures seran potenciar l'agenda social, una de les obsessions d'ERC, amb un pla d'actuació contra la pobresa infantil i energètica, i també s'iniciarà el pròxim curs escolar sota la tutela de la llei d'educació de Catalunya, al marge, per tant, de la polèmica llei Wert. Pel que fa al pressupost, aquesta setmana es reiniciaran les negociacions per tal que es pugui aprovar. La setmana vinent es voten les esmenes a cada àmbit departamental dels comptes, i els dies 4 i 5 de febrer es debatrà el projecte final. ERC, fins ara, sempre havia exigit que es prorroguessin els números, però ahir va obrir la possibilitat de donar-hi suport sempre que s'augmentin les partides destinades a la transició nacional i les estructures d'estat. Aquest, per tant, serà el primer embat per comprovar la fortalesa del nou consens sobiranista.

Una aliança estratègica que es podria traslladar als ajuntaments que es configurin després de les eleccions del 24 de maig. “L'acord es prioritzarà a les corporacions locals”, va destacar Mas.

Un altre debat que pot aparèixer pròximament, i que sempre ha planat sobre l'esfera política catalana, és si els republicans han d'entrar al govern. Tant el president de la Generalitat com Oriol Junqueras van deixar la porta oberta a aquesta opció, encara que Mas va subratllar que no és una prioritat.

Però aquest no és l'únic dubte que s'haurà de resoldre. Quin paper tindrà Unió en aquest full de ruta cap a la independència? Just després de la reunió d'ahir i abans de comparèixer davant la premsa, Mas va trucar al líder d'UDC, Josep Antoni Duran i Lleida, per informar-lo de la situació, tal com havia fet al matí amb els dirigents de CDC, que havien estat convocats a Palau. Mas va comentar que confia que els socialdemòcrates acabin pujant al mateix vaixell de CDC en el camí cap al 27-S.

Al final de la cimera, Mas, Junqueras, Carme Forcadell, Muriel Casals i Josep Maria Vila d'Abadal es van fer una fotografia conjunta emulant la del 19 de desembre del 2013, quan es va pactar la data i la pregunta del 9 de novembre. Una unitat que ara s'ha refet i que es vol tornar a consolidar.

LES DATES

11.09.15
La Diada
serà el primer dia de la campanya electoral de les futures eleccions plebiscitàries.
27.09.15
és el dia
en què se celebraran els comicis. Farà just un any que Mas va signar el decret del 9-N.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia