Política

Palestins, un pas endavant

L'Autoritat Palestina ingressa formalment al Tribunal Penal Internacional (TPI)

Israel creu que l'adhesió podria tenir un “efecte bumerang”

Els milicians palestins també podran ser jutjats

Mahmud Abbas s'apunta una victòria diplomàtica en el seu objectiu que els palestins siguin reconeguts com un estat.

El Tribunal Penal Internacional (TPI) admetia ahir de ple dret als palestins. Aquest tribunal és un organisme judicial i no està facultat per reconèixer cap Estat però és sens dubte un pas endavant en les aspiracions de la part palestina. De fet, les Nacions Unides ja van admetre el novembre del 2012 a Palestina com a Estat observador, facilitant d'aquesta manera el camí perquè el TPI pogués admetre'ls com el membre 123.

La pertinença dels palestins al TPI suposa un gran dilema per a Israel que pot quedar encallat en el marc legal, sinó fa un gir radical de política a través de la cooperació o fins i tot incorporant-se a la institució, que va néixer sota els principis dels judicis de Nuremberg contra els líders nazis.

L'actual govern de Mahmud Abbas va acceptar el passat 1 de gener la competència del Tribunal Penal Internacional per investigar presumptes crims de guerra comesos per Israel a partir del 13 de juny del 2014 fet que suposa que es podrà investigar l'últim atac a Gaza, ocorregut l'estiu passat, que va provocar la mort de més de 2.000 palestins i de 73 israelians. De la mateixa manera, els milicians palestins podran ser objecte d'investigacions per part de la Fiscalia. Amnistia Internacional acusa tant a l'exèrcit israelià com a Hamas d'haver comès “crims de guerra” durant l'operació que va durar 50 dies. .

L'adhesió palestina ha provocat el rebuig frontal del primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu que considera que el conflicte entre israelians i palestins no s'ha de resoldre en els cercles internacionals -com pretén Abu Mazen- sinó en la taula de negociacions que ara per ara està totalment encallada. A més, el mandatari israelià considera Hamàs “una organització terrorista aliada amb l'Autoritat Palestina, i els seus criminals disparen milers de míssils contra ciutadans israelians”. Els Estats Units i el Canadà comparteixen la seva opinió.

Estatut de Roma

En una cerimònia celebrada ahir en la seva seu a l' Haia als palestins se'ls va recordar, que a més de drets, la seva entrada en aquest organisme també comporta “responsabilitats”.“L'adhesió a un tractat és, per descomptat, només el primer pas”, subratllava durant l'acte la vicepresidenta del TPI, Kuniko Ozaki.“Com l'Estatut de Roma entra avui en vigor per a l'Estat de Palestina, Palestina adquireix tots els drets així com les responsabilitats que van aparellades a ser una Estat part”, advertia. Els beneficis de firmar l'Estatut de Roma, el tractat fundacional del TPI, inclouen immunitat diplomàtica pels funcionaris governamentals que treballen en el tribunal, la revisió dels casos i el dret a designar els jutges.La vicepresidenta també recordava que aquests són “compromisos substantius” i que “no poden prendre's a la lleugera”, incidia davant del ministre d'Afers Estrangers palestí, Riad al Malki, que acudia a l'acte en representació del Govern de Mahmud Abbas. Al Malki considerava que amb l'entrada de Palestina en el TPI, “el món està també a un pas més de posar fi a una llarga era d'impunitat i injustícia”. Al Malki es comprometia també a entregar a sospitosos palestins si el tribunal ho sol·licita. Per la seva banda, el president de l'Assemblea d'Estats Part, Sidiki Kaba, afirmava que “aquest compromís tan simbòlic confirma, una vegada més, que persones de tot el món abracen els nobles ideals del TPI, que són ideals de pau i justícia per a tots”. Durant la cerimònia, Kuniko va lliurar a Malki una edició especial de l'Estatut de Roma com a símbol del seu compromís conjunt amb l'Estat de Dret.

Tot i això, serà difícil que es vegin actuacions ràpides. En els 13 anys que fa que es va establir el tribunal, investigar crims de guerra o contra la Humanitat en situacions on les autoritats locals no estan disposades on no són capces d'intervenir suposa, com a mínim, més d'un any d'investigacions.

LES FRASES

Palestina adquireix tots els drets així com les responsabilitats que van aparellades a ser un Estat Part
Kuniko Ozaki
vicepresidenta del TPI
El món està també a un pas més de posar fi a una llarga era d'impunitat i injustícia
Riad al Malki
ministre d'afers estrangers

EI es planta a les portes de Damasc

Militants d'Estat Islàmic (EI) van entrar ahir en el camp de refugiats palestins de Yarmuk, a la capital siriana, Damasc, segons van informar activistes i funcionaris palestins. Els gihadistes s'han fet parcialment amb el domini del lloc , situat al sud de la capital siriana, a només cinc quilòmetres del centre de Damasc. Els combatents d'Estat Islàmic han conquerit grans extensions de territori a l'est de Síria i a l'Iraq septentrional i occidental. L'entrada al camp de Yarmuk, on viuen 18.000 refugiats, ha tingut lloc, segons diversos testimonis i mitjans de comunicació després que els gihadistes haguessin entrat en el camp del veí barri de Hajar Aswad. Yarmuk va ser construït pels palestins que fugien de la guerra araboisraelià de 1948 i des del 2012 s'ha vist atrapat en els xocs entre les tropes governamentals sirianes i les forces rebels. Abans de la guerra civil, el camp acollia més de 150.00 refugiats.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia