Política

Dues mil esmenes ciutadanes a la constitució de Vidal

Els temes més controvertits són la llengua, l'exèrcit i el model territorial

Presentaran un text refós a finals d'any

Més de 2.000 esmenes i propostes de nou articulat ha rebut en mig any el projecte de constitució catalana del jutge Santiago Vidal i els temes que han suscitat més controvèrsia han estat la llengua, l'exèrcit i el model territorial, segons van explicar ahir el mateix Vidal i Joan Matamala, president de la Fundació Llibreria les Voltes i coordinador del web www.unanovaconstitucio.cat . “És una participació molt alta, perquè fer les esmenes requereix el seu temps i una reflexió”, va destacar Matamala. Les esmenes dels ciutadans es consideren “les aportacions de l'expert 21” en la tasca que estan fent vint juristes per fusionar les seves tres propostes diferents de constitució –la de l'equip de Vidal, la d'un grup de juristes de l'ANC i la d'un equip d'experts constitucionalistes catalans que viuen a l'estranger–. El nou text refós es presentarà, segons va avançar ahir Vidal, cap a finals d'any, “entre el 27-S i les eleccions espanyoles”. L'objectiu és que el document, que “no serà unitari, sinó que hi inclourà textos alternatius a peu de pàgina”, sigui una de les eines que usi la futura convenció constitucional que redactarà el text oficial. “Quan n'he parlat amb algú del govern o dels partits, m'han dit que els agrada molt la música de l'esborrany, però que discrepen d'alguns apartats de la lletra”, va explicar Vidal.

Llengua, tema estel·lar

El tema que més esmenes ha rebut és el de la llengua, amb 221. I n'hi ha hagut en tots sentits: des que el català sigui l'única oficial i el castellà sigui una llengua estrangera més a l'escola fins que totes dues siguin cooficials amb els mateixos drets. El més habitual, però, segons Matamala, és voler que el castellà tingui un estatus diferenciat de la resta de llengües, però no al mateix nivell que el català. Vidal ja va avançar que el text final també anirà per aquest camí. D'altra banda, hi ha moltes peticions a favor de l'occità i també del dret a l'autodeterminació de la Val d'Aran.

Un altre tema controvertit ha estat el de l'exèrcit. “M'he endut una sorpresa. Creia que érem un poble més pacífic!”, es va exclamar Vidal, que proposa un estat sense exèrcit. En aquest camp també hi ha visions de molts tipus: des dels que creuen que cal un exèrcit perquè se'ns prengui seriosament com a estat, o fins i tot els que demanen un servei militar obligatori, fins als que creuen que amb unitats antiterroristes dels Mossos n'hi hauria prou.

I el debat “és ben viu” també en tot allò referent al model territorial, sobre la necessitat de les vegueries i/o de les comarques, sobre la mancomunitat dels municipis petits...

El cas del jutge serà vist pel ple del Suprem

El jutge Santiago Vidal va anunciar ahir que el seu cas serà resolt pel ple del Suprem, després que la sala contenciosa administrativa d'aquest tribunal ha decidit elevar-hi el seu recurs “atesa la rellevància del cas i la manca de precedents en la justícia espanyola”. Vidal va ser suspès al març de sou i feina durant tres anys per haver redactat un projecte de constitució catalana.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia