Efemèrides

Efemèrides

1961.

En aquesta data va entrar en vigor el Tractat Antàrtic, aprovat l’1 de desembre del 1959, que regula les relacions internacionals respecte de l’Antàrtida, definida com tot el conjunt de terres i barreres de gel situades al sud dels 60° de latitud sud, per a la lliure investigació científica i no política, limitant les activitats únicament a missions pacífiques. Els firmants originals van ser l’Argentina, Austràlia, Bèlgica, Xile, els EUA, França, el Japó, Noruega, Nova Zelanda, el Regne Unit, Sud-àfrica i l’URSS, deixant la porta oberta a qualsevol membre de l’ONU o un altre estat convidat per tot els signataris consultius. La vigència del tractat és indefinida, i només podrà ser modificat amb l’aprovació unànime dels membres consultius. L’única possibilitat de dur a terme modificacions per majoria en una conferència amb la participació de membres no consultius, es va preveure per a 30 anys després de la seva entrada en vigor, cosa que degué succeir el 1991, però l’ocasió es va deixar passar sense realitzar-les.

1768.

Reial cèdula de Carles III d’Espanya en què s’obliga a l’ús exclusiu del castellà en la vida pública catalana i a les escoles com a llengua única.

1902.

La Triple Aliança entre Alemanya, Àustria i Itàlia es prorroga dotze anys més.

1931.

El pilot nord-americà Willy Post fa la primera volta al món en avió. Va trigar 8 dies, 16 hores i 51 minuts.

1949.

El papa Pius XII decreta l’excomunió dels comunistes i els seus simpatitzants.

2013.

Les inundacions a l’Índia deixen més de 1.000 morts.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia