barcelonès nord
L'interès per aprendre idiomes a les escoles oficials es dispara
A la de Badalona hi havia més de 2.500 preinscripcions per a un miler de places, mentre que a la de Santa Coloma el nombre d'interessats duplicava l'oferta
La crisi du moltes més persones en atur a ampliar el seu currículum
Les dues escoles oficials d'idiomes (EOI) que hi ha al Barcelonès Nord, situades al barri de Sant Roc de Badalona i a tocar del parc de Can Zam de Santa Coloma, han vist que enguany s'ha disparat l'interès per apuntar-se a alguns dels cursos que s'hi imparteixen. Aquest creixement de la demanda, com ho demostra el nombre de preinscripcions, feia anys que no era tan elevat, com certifiquen els directors de cada centre. Així, en aquest curs hi ha hagut 2.671 preinscripcions al centre de Badalona, mentre que l'any passat aquesta xifra no va passar de 1.341. Aquest increment és similar al que s'ha viscut també a l'escola colomenca, en què enguany s'han comptabilitzat 2.353 peticions de matrícula.
Aquest augment de la demanda de places ha posat de manifest que la capacitat total de tots dos centres és insuficient, ja que amb les dades a la mà gairebé 3.000 persones interessades a estudiar idiomes s'haurien quedat sense poder accedir a un d'aquests estudis. Aquest dèficit, però, es podria eixugar en part si s'aprofitessin tots els espais de les dues escoles, ja que la badalonina, després d'haver-se reformat, pot encabir fins a 1.200 alumnes –enguany només han començat el curs poc més d'un miler– i la colomenca podria arribar a contenir 2.000 alumnes, el doble que enguany. La manca d'inversió per part de la Generalitat explicaria per què no s'aprofiten al màxim totes dues instal·lacions.
Formació davant la crisi
Tant Àngels Solà, directora de l'EOI de Badalona, com el seu homòleg a l'EOI de Santa Coloma, Luis Tigero, matisen que el fet que en els darrers anys el procés de preinscripció es pugui fer per internet i en pocs minuts contribueix a “deformar” el nombre real de persones interessades a matricular-se. Això, però, no impedeix que la xifra real de preinscripcions sigui molt més elevada que en anys anteriors. Tant un responsable com l'altre apunten la crisi com el principal motiu per explicar aquesta elevada demanda. “Les persones en atur han vist que aprendre idiomes és una bona eina per ampliar la seva formació, tot i que enguany també hem notat un major interès d'alumnes de batxillerat o d'universitaris que, veient el panorama laboral, consideren que no en tenen prou dominant un únic idioma estranger”, diu Tigero, que apunta una tendència corroborada per Solà. Un altre motiu que explica l'interès per aquestes escoles, com diu la directora del centre badaloní, és “l'oferta d'una formació de qualitat a un preu públic assequible”.
Cadascun dels centres, segons els seus directors, també tenen els seus propis motius per haver rebut més preinscripcions. Al de Badalona, hi ha ajudat “el boca-orella d'una instal·lació nova i la proximitat amb Barcelona i amb el centre de Badalona amb el metro”, mentre que a l'EOI de Santa Coloma és destacable el fet que “tinguem internet i pissarres interactives a totes les aules”. Pel que fa als idiomes, els nivells més elevats d'anglès han estat més demanats a Santa Coloma, mentre que a Badalona s'ha doblat l'interès per tots els idiomes: anglès, francès i alemany.